Ν. Παπανικολόπουλος: Από την επιτάχυνση στην επιβράδυνση το LNG Αλεξανδρούπολης

Στις αρχές του 2017, και λίγο μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη (6-1-2017), τη συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τις δηλώσεις του τελευταίου, ότι το λιμάνι και το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG-Liquefied Natural Gas) θα προχωρήσουν μέσα σε 3-4 μήνες το αργότερο, Αθηναϊκά και τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για το έργο του LNG. Μάλιστα, ορισμένα προσδιόριζαν και τη λειτουργία του περί τα τέλη του 2018.

Αν προσέξουμε τις δηλώσεις  του κ. Λαμπάκη, την 6η Ιανουαρίου 2017, δεν μας είπε ψέματα. Δήλωσε ότι …«με τον κ. Πρωθυπουργό συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα της Θράκης και ότι διαπίστωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης καθώς και ότι εντός 3-4 μηνών θα προχωρήσει  ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη».

https://www.youtube.com/watch?v=Yzq_aBbnJBA

Το ότι θα προχωρήσει το LNG, δεν σημαίνει ότι θα φτάσει και σίγουρα στον προορισμό του. Μπορεί να μην φτάσει ποτέ ή μπορεί να φτάσει μέσα σε λίγους μήνες ή και σε πολλά χρόνια, όπως το 2025. Αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε στους 3-4 μήνες που πέρασαν από τις σχετικές δηλώσεις και τις  εξελίξεις. Μάλλον, μερικοί δεν καταλάβαμε το βάθος και το νόημά τους …

Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Με την αριθ. 60/26-01-2017 Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία εκδόθηκε μετά από σχετική αίτηση (29-12-2016) της GASTRADE AE, προκύπτουν νέα δεδομένα για το «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ» ΑΣΦΑ, τα οποία κατά την προσωπική μου εκτίμηση – και μακάρι να διαψευστώ – προοιωνίζουν την επιβράδυνση  και όχι την επιτάχυνση του έργου.

Συγκεκριμένα  :

  • Αλλάζει το εταιρικό προφίλ και η επωνυμία του δικαιούχου.
  • Η πλωτή εγκατάσταση υποδοχής αποθήκευσης και αεριοποίησης του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) θα βρίσκεται σε απόσταση 17,6 χλμ νοτιοδυτικά του λιμένα Αλεξανδρούπολης αντί του αρχικού 22 χλμ.
  • Η πλωτή εγκατάσταση θα είναι τεχνολογίας Moss ή Μεμβράνης αντί του αρχικού Moss.
  • Η αγκύρωση της πλωτής εγκατάστασης θα γίνει σε βάθος θαλάσσης 15 μέτρα αντί του αρχικού 32 μέτρα.
  • Η χωρητικότητα των δεξαμενών ΥΦΑ θα είναι μέχρι 000 μ3 αντί του αρχικού 135.000 μ3.
  • Θα υπάρχουν δυο (2) εύκαμπτοι σωλήνες εσωτερικής διαμέτρου 14’’ έκαστος, αντί του αρχικού οκτώ (8) και διαμέτρου 11’’ έκαστος, για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην υποθαλάσσια εγκατάσταση πολλαπλής εξαγωγής τέρματος αγωγού.
  • Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023 αντί του αρχικού που ήταν Φεβρουάριος του 2013
  • Το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025 αντί του αρχικού που ήταν Ιούνιος του 2015.

Να σημειωθεί ότι, με την αριθ. 1708307/20-1-2015 Απόφαση του ΥΠΕΚΑ (ΦΕΚ 164 Β/22-01-2015), είχε χορηγηθεί στην GASTRADE Α.Ε άδεια εγκατάστασης για την κατασκευή του Ανεξάρτητου Σταθμού Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, διάρκειας μέχρι 20-01-2018. 

Μια παροιμία λέει ότι ο δρόμος του αύριο, οδηγεί στην πόλη του ποτέ.

Ας ελπίσουμε να μην έχει εφαρμογή στη περίπτωση του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.

Αλεξανδρούπολη     Απρίλιος    2017

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ   ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

Σημείωση reportal.gr

Ερωτηθείς για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης είπε ότι ακόμη δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση επί των εξελίξεων. Ωστόσο σημείωσε ότι ακόμη και αυτά που ακούγονται δεν μπορεί να τα σχολιάσει καθώς δεν μπορεί να τα “μεταφράσει” αν δεν συμβουλευτεί ειδικούς επιστήμονες, προκειμένου να ενημερωθεί.

Είπε ακόμη ότι αν κριθεί σκόπιμο, θα καλέσει εκπρόσωπο της Gastrade στην Αλεξανδρουπολη, ώστε να γίνει ενημέρωση, ενώ από σημείωσε πώς μπορεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μπορεί να βλέπει θετικά τη συγκεκριμένη επένδυση λόγω των θέσεων που προσφέρει, αλλά αν μετά τις εξελίξεις διαπιστωθεί ότι υπάρχει περιβαλλοντικός κίνδυνος, τότε η στάση του θα αλλάξει.