“Ολικό λίφτινγκ” στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης

Ένα μεγάλο άλμα προς την ψηφιακή εποχή κάνει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Διευθυντής της κος Ιωάννης Πνευματικός κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε για την ανακοίνωση της έναρξης των εργασιών ανακαίνισης της.

Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο Διοικητής του Νοσοκομείου κος Δημήτρης Αδαμίδης, ο οποίος εξήγησε ότι η ανακαίνιση της ΜΕΘ γίνεται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, από το οποίο εξασφαλίσθηκε κονδύλι ύψους 550.000 € και με αυτά τα χρήματα θα διατεθούν στη ΜΕΘ δέκα νέοι αναπνευστήρες, δέκα μόνιτορ παρακολούθησης ασθενών, θα αλλάξουν οκτώ από τις κλίνες της και θα αγοραστούν δύο ακόμη υπερσύγχρονες. Τέλος, θα αγοραστούν και 40 αντλίες χορήγησης φαρμάκων και υγρών στους ασθενείς.

Η ανακαίνιση θα γίνει σταδιακά, δεδομένου ότι η ΜΕΘ δεν μπορεί να πάψει να λειτουργεί. Επομένως ο νέος εξοπλισμός θα τοποθετείται τμηματικά αντικαθιστώντας τον παλιό και όλη η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου.

Όπως εξήγησε ο κος Πνευματικός ο υπάρχων εξοπλισμός της ΜΕΘ δεν είναι “άχρηστος” εν τούτοις είναι απαρχαιωμένος (αγοράστηκε το 2003) και λόγω της “ηλικίας” του σε συνδυασμό με την κίνηση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, χρειάζεται συνεχώς επισκευές και συντηρήσεις, που συνήθως είναι δαπανηρές.

Ο οργανισμός του Νοσοκομείου προβλέπει για τη ΜΕΘ 16 κλίνες, όμως από αυτές λειτουργούν μόνον οι δέκα και αυτό οφείλεται στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Η μέγιστη ανάπτυξη κλινών έφτασε τις 13, είπε ο κος Πνευματικός, όμως αυτό συνέβη προ κρίσης. Τώρα όμως με τις προσλήψεις επτά νοσηλευτών που θα γίνουν στο νοσοκομείο μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, ενδεχομένως να αναπτυχθούν δύο ακόμη κλίνες και ο αριθμός τους, και έτσι η ΜΕΘ να λειτουργεί με 12, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες, αν σκεφτεί κανείς ότι το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης εξυπηρετεί όλη την ΑΜ-Θ.

Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τον κο Πνευματικό είναι η πλήρης μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, δηλαδή μία ΜΕΘ χωρίς “χαρτιά”, όπου όλα τα έγγραφα που αφορούν τη Μονάδα και τους ασθενείς θα διακινούνται ηλεκτρονικά.

Τέλος να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα, το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης έχει απορροφήσει από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ πάνω από 4.000.000 €, με τα οποία έχουν αγοραστεί υψηλής τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα που αναβάθμισαν σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. ο νέος αξονικός τομογράφος, ο νέος μαγνητικός τομογράφος, ο αγγειογράφος κα)