“Μέσω ΕΣΠΑ θα γίνει η αποκατάσταση του Βαγιαζήτ”, είπε η Λυδία Κονιόρδου από το Διδυμότειχο

Μέσω ΕΣΠΑ θα γίνει η αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ σύμφωνα με όσα είπε η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου από το Διδυμότειχο, όπου βρέθηκε για να επιθεωρήσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μνημείο μετά τη φωτιά της 22ας Μαρτίου.

Σύμφωνα πάντα με όσα είπε η Υπουργός και δημοσιεύει το radioevros.gr, το πρώτο πράγμα που θα γίνει είναι η απομάκρυνση του μεταλλικού στεγάστρου, το οποίο είχε ολοκληρωθεί τον Δεκέμβρη του 2016 στο πλαίσιο των εργασιών ανακαίνισης του τεμένους, όμως έχει αλλοιωθεί από τη φωτιά και είναι πλέον επικίνδυνο.

Η κα Κονιόρδου είπε ακόμη ότι η μελέτη της ανακατασκευής του καμμένου μνημείου, θα βασιστεί στην προϋπάρχουσα με βάση την οποία γινόταν η ανακαίνισή του, η οποία φυσικά θα προσαρμοστεί αναλόγως.

Στα “θετικά” της κατάστασης, η Υπουργός συμπεριέλαβε το γεγονός ότι δεν έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες οι τοίχοι του τεμένους καθώς και οι θρησκευτικές παραστάσεις (μεταξύ των οποίων η σπανιότατη “Ουράνια Πόλη”) ούτε και τα αραβουργήματα που είναι αναρτημένα.

Όσο για τη στέγη, η οποία κατέρρευσε, γι’ αυτήν υπάρχει ακριβής αποτύπωση από το Πολυτεχνείο της Ξάνθης, και με βάση τα λεγόμενα της Υπουργού ήδη έχουν βρεθεί άνθρωποι που κατέχουν την τέχνη της ξυλουργικής και θα εργαστούν για την ανακατασκευή της.

Όσο για το χρονικό διάστημα έναρξης των εργασιών, η κα Κονιόρδου είπε ότι ο στόχος είναι “το συντομότερο δυνατό”, όμως αυτό εξαρτάται από την απομάκρυνση του μεταλλικού στεγάστρου καθώς και από την ολοκλήρωση κάποιων μελετών που πρέπει να γίνουν από αρχαιολόγους στο μνημείο ως έχει.

Η κα Κονιόρδου συνοδεύεται στην επίσκεψή της στο Διδυμότειχο από τη γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, η οποία είχε βρεθεί στην πόλη των Κάστρων την ημέρα της καταστροφής.

Της “αυτοψίας” στο καμμένο τέμενος, ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο του Διδυμοτείχου, όπου η κα Κονιόρδου παρείχε εκτενή ενημέρωση στις τοπικές αρχές για το πλάνο της αναστήλωσης, αλλά αφορμής δοθείσης από το γεγονός ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Υπουργού Πολιτισμού στο Διδυμότειχο, το πρόγραμμα περιελάμβανε και ξενάγηση σε όλα τα μνημεία της περιοχής, προκειμένου το Υπουργείο να εξετάσει την ανάδειξη και αξιοποίησή τους.