Την άλλη βδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ – Εκτός ν/σ οι αλλαγές στον Καλλικράτη

Την άλλη εβδομάδα προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που φέρνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να θυμίσουμε βέβαια ότι το συγκεκριμένο ν/σ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της ΚΕΔΕ, με τους δημάρχους να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι λειτουργεί εν κρυπτώ και χωρίς να διαβουλεύεται μαζί τους, αφού το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν είναι γνωστό.

Πάντως, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο ιστότοπος aftodioikisi.gr το προς ψήφιση νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει χωροταξικές αλλαγές στον Καλλικράτη – κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τον Έβρο, αφού υπάρχει εδώ και χρόνια αίτημα δημιουργίας έκτου δήμου από τις τοπικές κοινωνίες των Φερών και του Τυχερού.

Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που αφορά τη Θράκη και δεν περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εκτός του ν/σ βρίσκεται και η επί υπουργίας Κουρουμπλή “διάσπαση” της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης (σ.σ. η Αποκεντρωμένη επρόκειτο να σπάσει σε δύο τμήματα – Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας και Διοίκηση Θράκης).

Το αίτημα για τη διάσπαση της Αποκεντρωμένης είναι καθολικό από τους τοπικούς φορείς καθώς λόγω του μεγάλου βεληνεκούς της περιοχής που διαχειρίζεται η υφιστάμενη Διοίκηση, η εξαγωγή των αποφάσεων γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει το aftodioikisi.gr αυτές οι διατάξεις για αυτά τα θέματα, θα περιληφθούν σε άλλο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που θα κατατεθεί στη Βουλή σε μελλοντικό χρόνο.