Τέμενος Βαγιαζήτ – Η επόμενη ημέρα και η στάση της Τουρκίας

Παρέμβαση για το τέμενος Βαγιαζήτ έκανε η Τουρκία μέσω του Υπουργείο Εξωτερικών της ζητώντας την άμεση αποκατάσταση του μνημείου που υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά της 22ας Μαρτίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε του τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει την πρόθεση να συμβάλει με “όλα τα μέσα” στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του μνημείου, το οποίο χαρακτηρίζει ως «ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς με την Ελλάδα».

Στην ίδια ανακοινωση που εστάλη στην Αθήνα, η Άγκυρα σημειώνει πως «Η κοινή αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε από κοινού την πολιτιστική κληρονομιά στην Τουρκία και την Ελλάδα επίσης αντικατοπτρίζεται στα έγγραφα που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (HLCC) ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».

Πάντως, 24 ώρες μετά την τραγωδία η εικόνα του τεμένους είναι αποκαρδιωτική, αφού μπορεί οι πυροσβέστες να κατάφεραν να “κρατήσουν όρθιο”, όμως το τι σώθηκε τελικά από το τέμενος είναι πολύ σχετικό.

Το τέμενος Βαγιαζήτ δεν ήταν σημαντικό μόνο λόγω του επιβλητικού μεγέθους του (καταλαμβάνει περίπου ένα στρέμμα) αλλά κυρίως λόγω της σπάνιας αρχιτεκτονικής της οροφής του η οποία εξωτερικά είναι πυραμίδα, αλλά εσωτερικά είχε έναν τεράστιο θόλο κατασκευασμένο από συναρμοσμένα ξύλα με μία σπάνια τεχνική. Όμως λόγω της φωτιάς η οροφή κατέρρευσε.

Επιπλέον, στο εσωτερικό του υπήρχε μία τοιχογραφία – παράσταση της “Ουράνιας Πόλης” (σ.σ. πρόκειται για τον “παράδεισο” του Ισλάμ), η οποία είναι σπανιότατη καθώς η ισλαμική θρησκεία είναι ανεικονική. Ουδείς προς το παρόν γνωρίζει την τύχη της αυτής της τοιχογραφίας και το μέγεθος της καταστροφής στο σύνολό του θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες οπότε και θα είναι εφικτή η πρόσβαση στο εσωτερικό του κτιρίου που χρονολογείται στον 14ο αιώνα.