22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Το νερό, ένα αγαθό που για εμάς θεωρείται αυτονόητο, για εκατομμύρια συνανθρώπους μας, σε πολλά σημεία του πλανήτη, είναι ακόμα δυσεύρετο ή και “απρόσιτο”

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού δεν είναι άλλη μια επέτειος χωρίς περιεχόμενο. Καθιερώθηκε το 1992, στην παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον και την ανάπτυξη στο Ρίο της Βραζιλίας, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν τον «λευκό χρυσό». Παρά την ανάπτυξη, το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 900 εκατομμύρια ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ το 43% δεν διαθέτει υποδομές υγιεινής. Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό.

Η ΔΕΥΑΑ αφιερώνει το 2017 στην εκστρατεία της «Επιστροφή στην βρύση». Με ενέργειες που ξεκίνησαν με την διανομή γυάλινων φιαλών στα καταστήματα καφέ και εστίασης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με ενημερώσεις στα σχολεία και σε φορείς, αλλά κυρίως με τον συνεχή έλεγχο της ποιότητας του νερού στους δημόσιους χώρους, στα σχολεία, και σε κάθε σπίτι, φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με το πολυτιμότερο φυσικό πόρο πάντα με γνώμονα την προστασία και την ορθολογική χρήση του πόρου.

Την φετινή μάλιστα χρονιά η ανάγκη  της ορθής χρήσης του νερού είναι πιο επιτακτική από κάθε άλλη, μια που φέτος το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής επηρέασε προς το δυσμενέστερο τα υδατικά αποθέματα του υδροταμιευτήρα Αλεξανδρούπολης. Έτσι φέτος για πρώτη χρονιά από την κατασκευή και λειτουργία του υδροταμιευτήρα (πάνω από δέκα χρόνια), η παρατεταμένη ανομβρία τους προηγούμενους μήνες, η λίγη βροχόπτωση και η μικρή χιονόπτωση την χειμερινή περίοδο συνέτειναν ώστε να μην αναπληρωθούν τα αποθέματα του υδροταμιευτήρα που καταναλώθηκαν την καλοκαιρινή περίοδο.

Εκτιμώντας ότι το φαινόμενο αυτό εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής θα είναι συχνότερο, η ΔΕΥΑΑ ήδη σχεδιάζει σημαντική αύξηση της χωρητικότητας του υδροταμιευτήρα, χωρίς καμία μάλιστα επιβάρυνση για τον δημότη.

Παράλληλα με όλα αυτά, έχει διαπιστωθεί ότι μεγαλύτερη σπατάλη γίνεται από αυτούς που «κλέβουν» το νερό από το δίκτυο της ΔΕΥΑΑ, είτε με παράνομες συνδέσεις, είτε χρησιμοποιώντας έναν υδρομετρητή για περισσότερα του ενός διαμερίσματα και χώρους. Με την πάροδο του χρόνου εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτών δεν είναι ευκαταφρόνητος. Η ΔΕΥΑΑ καλεί όλους αυτούς να προσέλθουν αυτοβούλως και να φροντίσουν, για την νομιμοποίηση των παράνομων παροχών τους έως τις 31/5/2017, διαφορετικά η ΔΕΥΑΑ με την εντατικοποίηση πλέον των ελέγχων της θα αναγκασθεί να προχωρήσει στην επιβολή προστίμων αλλά και μηνύσεων, κάτι που τελικά θα τους επιβαρύνει τελικά πολύ περισσότερο.

 

Η ΔΕΥΑΑ  συμβάλλει  στην σωστή διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων που αποτελούν σημαντική παράμετρο για την ανάπτυξη και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής. Τα τέλη είναι ανταποδοτικά και επιστρέφουν σε σένα μέσω των αναπτυξιακών έργων της ΔΕΥΑΑ.

ΔΕΥΑΑ ο πολίτης και οι ανάγκες του στην πρώτη γραμμή.

 

 

 

Με εκτίμηση

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΑ

ΜΥΤΙΛΗΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ