Κι όμως… στον Έβρο υπάρχουν θαμμένοι περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες αγνώστων λοιπών στοιχείων!

Ένα θλιβερό αφιέρωμα στο νεκροταφείο προσφύγων και μεταναστών στο Σιδηρώ του Δήμου Σουφλίου φιλοξένησε η εφημερίδα “Καθημερινή” στην κυριακάτικη έκδοσή της.

Στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Σταύρος Τζίμας, μιλά ο μουφτής Διδυμοτείχου Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου και μεταξύ άλλων λέει ότι στο νεκροταφείο στο Σιδηρώ υπάρχουν θαμμένοι περίπου 300 σοροί νεκρών προσφύγων και μεταναστών (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) και άλλες 100 βρίσκονται θαμμένες σε νεκροταφεία οικισμών του νομού.

Το νεκροταφείο στο Σιδηρώ δημιουργήθηκε με δαπάνη του ελληνικού κράτους, το 2006 όταν διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών που περισυλλέγονταν από τον ποταμό Έβρο ήταν πια πολύ μεγάλος και δύσκολα διαχειρίσιμος.

Όλοι οι νεκροί είναι άνθρωποι που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην προσπάθεια τους να περάσουν το ποτάμι και έπεσαν θύματα της παραπληροφόρησης των σύγχρονων δουλεμπόρων, αφού όπως λέει ο κος Δαμάδογλου “ο Έβρος παρουσιάζεται ως εύκολος, αλλά είναι ένα ποτάμι που κρύβει πολλές παγίδες και είναι δύσκολο να το περάσει κανείς”.

Η συντριπτική πλειοψηφία των σορών ανήκουν σε ανθρώπους τα στοιχεία των οποίων δεν είναι γνωστά. Η μόνη τους “ταυτότητα” είναι ο αύξων αριθμός που λαμβάνουν μετά την ιατροδικαστική εξέταση και έτσι αυτός έρχεται σε αντιστοιχία με τον τάφο. Η μουφτεία Διδυμοτείχου καταγράφει το ποιος είναι θαμμένος που, όμως ελάχιστες είναι οι σοροί που έχουν αναζητηθεί ως τώρα.

Στο ρεπορτάζ της “Κ”, ο κος Δαμάδογλου μοιράζεται σπαρακτικές ιστορίες ανθρώπων που έχουν αναζητήσει χαμένους συγγενείς τους ενώ εξηγεί ότι πλέον γίνονται και πολιτικές κηδείες στο νεκροταφείο της Ορεστιάδας σε περίπτωση που δεν είναι σαφές αν ο νεκρός είναι μουσουλμάνος στο θρήσκευμα.

Για τους άνδρες νεκρούς πάντως η εξακρίβωση του θρησκεύματος είναι πιο εύκολη, αφού προκύπτει από το αν έχουν περιτομή ή όχι. Στο νεκροταφείο στο Σιδηρώ υπάρχει θαμμένη και μία γυναίκα η οποία διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι ήταν χριστιανή, αλλά είχε ταφή με το μουσουλμανικό τυπικό. Ο κος Δαμάδογλου υποστηρίζει ότι ενημέρωσε τις εκκλησιαστικές αρχές, αλλά δεν ενδιαφέρθηκαν.

Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι Δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός έχει ζητήσει χρήματα από τον Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο για το νεκροταφείο στο Σιδηρώ, αλλά η απάντηση που πήρε ήταν ότι κάτι τέτοιο “δεν προβλέπεται”. Στην ιατροδικαστική υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης πάντως διατηρείται “αρχείο” με δείγματα DNA από όλες τις σορούς που έχουν εξεταστεί, έτσι ώστε αν οποιοσδήποτε έχει χάσει συγγενή του να μπορεί να τον αναζητήσει με αυτόν τον τρόπο.