Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως: “Εγώ δεν θα γίνω Παπαφλέσσας!”

Με μία εύσχημη αντιδιαστολή κάνει για άλλη μία φορά σαφέστατη τη θέση του απέναντι στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος. Αυτή τη φορά ο κος Άνθιμος χρησιμοποιήσε την ιστορική προσωπικότητα του Παπαφλέσσα για να πει ότι δεν σκοπεύει να γίνει σαν αυτόν, εννοώντας φυσικά ότι δεν προτίθεται να υπονομεύσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την αρμονική συνύπαρξη των μουσουλμάνων και των χριστιανών στη Θράκη.

Ως γνωστόν, ο Παπαφλέσσας ή Γρηγόριος Δικαίος ανήκε στον σκληρό πυρήνα της Φιλικής Εταιρίας που οργάνωσε την Επανάσταση του 1821, πλην όμως υπήρξαν φορές που έδρασε παρορμητικά και εκτός του πλαισίου που όριζε η Εταιρία, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, με ορισμένους ιστορικούς να τον “κατηγορούν” ακόμη και ως συνωμότη, αν και η επικρατέστερη άποψη είναι αυτή που τον θέλει απλώς να διακατέχεται από υπέρμετρο πατριωτισμό, που ενίοτε τον οδηγούσε σε παρορμητικές κινήσεις.

Με αυτή την αντιδιαστολή ο κος Άνθιμος πάντως απάντησε όταν κλήθηκε να απαντήσει για τη συμμετοχή του στον διαθρησκευτικό διάλογο της Τεχεράνης, όπου και πήρε μέρος ως εισηγητής, λέγοντας χαρακτηριστικά: “[…] Χρειάζονται ισορροπίες. Μπορώ να κάνω και εγώ τον Παπαφλέσσα από εδώ αλλά μετά ποιος θα σβήσει τη φωτιά από τα κάρβουνα; 85.000 Νέες Διαθήκες στα τουρκικά πωλήθηκαν. Για το Ισλάμ Χριστιανισμός σημαίνει σταυροφορίες, όχι Ορθοδοξία. Είναι λάθος αυτό που γίνεται, έγκλημα. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος, δεν θα το χαλάσω εγώ με το να γίνω Παπαφλέσσας”.

Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και σε αυτήν καταδίκασε επίσης τη στάση του αν. Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος βλέπει “θετικά” το ενδεχόμενο διεξαγωγής πολιτικών συγκεντρώσεων στη Θράκη από Τούρκους πολιτικούς ενόψει του δημοψηφίσματος της γείτονος στις 16 Απρίλη.

Ο κος Άνθιμος χαρακτήρισε ως “τεράστιο λάθος” τη στάση του υπουργού εκτιμώντας ότι οι συγκεντρώσεις μπορεί να ανάψουν μία θρυαλλίδα στη Θράκη και να προκαλέσουν μία φωτιά που δεν θα μπορεί να σβηστεί – πολλώ δε μάλλον όταν ενώ οι Τούρκοι δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συγκέντρωση στη Θράκη, Έλληνες αξιωματούχοι να τους “προσκαλούν” τρόπον τινά.

Στην ίδια συνέντευξη ο κος Άνθιμος αναφέρθηκε και στις έμφυλες ταυτότητες για να πει ότι η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία είναι απαραίτητη αλλά υπό πολύ συγκεκριμένους όρους, καθώς επίσης και στο διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους για τον οποίο είχε μιλήσει πρόσφατα και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.