Οι τελευταίες πεντάρες – Το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Αυδίκου που μας μεταφέρει στα χρόνια του εμφυλίου

Παρουσιάστηκε και στην Αλεξανδρούπολη το νέο βιβλίο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βαγγέλη Αυδίκου, που έχει τον τίτλο “Οι τελευταίες πεντάρες”. Πρόκειται για μυθιστόρημα, πλην όμως η αρχή της πλοκής της ιστορίας του βασίζεται σε ένα ιστορικό γεγονός που διαδραματίζεται στην προεμφυλιακή περίοδο.

Τόπος της δράσης είναι η Πρέβεζα και το περιστατικό αφορά στη δολοφονία 48 ανθρώπων στο πλαίσιο της “εμφύλιας” διαμάχης των ομάδων της αντίστασης. Ο συγγραφέας διατρέχει μέσα από το έργο του όλη την ιστορική διαδρομή της Ελλάδας μέχρι το σήμερα σχεδόν και ο απώτερος στόχος του είναι, όπως λέει ο ίδιος να πείσει τον αναγνώστη “να αγγίξει την ιστορία”, ενώ έχει την εκτίμηση ότι ήρθε πλέον η στιγμή για την Ελλάδα να πάψει να κρύβει πράγματα κάτω από το χαλί, να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να προχωρήσει μπροστά.

Στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολης μίλησαν γι’ αυτό ο Θανάσης Κούγκουλος που είναι διδάκτωρ Ελληνικής Φιλολογίας, η Σούλα Οικονομίδου που είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΔΠΘ ενώ αποσπάσματα του διάβασαν η κα Σίσσυ Βουγιούκα και ο κος Νίκος Ζερβόπουλος από το εργαστήρι Λόγου και Τέχνης της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης “η Συνάντηση”.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι Βαγγέλης και Κώστας Μάμμος με τραγούδια από την περίοδο στην οποία αναφέρεται το βιβλίο και η παρουσίαση οργανώθηκε από το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης Αλεξανδρούπολης Φωτεινή Σκαρλακίδου. Το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Θανάσης Τσολάκης.