Search
Close this search box.
“Αιχμηρή” απάντηση της Διοίκησης για το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου

Δελτίο τύπου εν είδει απάντησης στον Ιατρικό Σύλλογο Έβρου εξέδωσε η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου, για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Στο έγγραφο απαντώνται όλα τα σημεία που θίγονται στην αντίστοιχη επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου με τους υπογράφοντες να παρατηρούν σε δύο σημεία ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης οι οποίες δεν είχαν “καταδικαστεί” από τον Ιατρικό Σύλλογο τότε και μάλιστα διατυπώνονται έμμεσα ερωτηματικά γι’ αυτή τη στάση.

Επιπλέον εκτίθενται όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει για τη στελέχωση των τμημάτων του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα (Ορθοπεδική Κλινική, Αναισθησιολογικό Tμήμα και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού [MTN]).

Στο ίδιο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας είναι υπέρστελεχωμένο (σε ποσοστό 150%) ενώ είναι ίσως η πρώτη φορά που η νυν Διοίκηση του ΠΓΝΕ διατυπώνει δημόσια την στήριξη της στο αίτημα για αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση – απάντηση:

Αγαπητοί συνάδελφοι μέλη του Δ.Σ. του Ι.Σ.Έβρου,

Σε απάντηση της ανακοίνωσής σας για το Γ.Ν.Διδυμοτείχου σας γνωρίζουμε ότι:

1) Η Ορθοπεδική Κλινική δεν έκλεισε επί 10ημερο, αλλά επί 3μερο δεν πραγματοποιήθηκαν χειρουργεία (7-9/3/2017), ο δε επιστημονικά υπεύθυνος υπέβαλε παραίτηση την 7/3/2017 και ισχύει από 7/4/2017 εφ’ όσον δεν αναιρεθεί ως έχει δικαίωμα! Ήδη από 28/2/2017 με απόφαση Διοικητή Π.Γ.Ν.Ε. είχαν μετακινηθεί ειδικοί ορθοπεδικοί ιατροί από Αλεξ/λη για 12 μέρες μηνιαίως και από 9/3/2017 με νεότερη απόφαση Διοικητή αποσπάστηκαν στο Διδ/χο 2 ειδικοί ορθοπεδικοί γιατροί για 2 ολόκληρους μήνες. Εν τω μεταξύ επιταχύνθηκε η διαδικασία διορισμού του νεοκλεγέντα επιμελητή Β΄ ορθοπεδικής για το Διδ/χο (αναμένεται ανάληψη υπηρεσίας εντός του Απριλίου), που είναι ο πρώτος μόνιμος γιατρός που διορίζεται μετά από 7 χρόνια! Ταυτόχρονα προκηρύχτηκε 1 θέση επικουρικού ορθοπεδικού με 3ετή θητεία και υπάρχει ήδη ενδιαφερόμενος. Συνεπώς καμία ορθοπεδική δεν κλείνει. Προξενεί ερωτηματικά ότι ενώ σήμερα εξασφαλίσαμε 3 ειδικούς ορθοπεδικούς για το Διδ/χο υπερκαλύπτοντας το κενό που προκάλεσε η αιφνίδια ασθένεια ενός συναδέλφου, υπάρχουν διαμαρτυρίες, ενώ όταν πριν 2 χρόνια ο τότε διοικητής μετακινούσε για 5 εφημερίες μηνιαίως ορθοπεδικό επιμελητή Β΄ από το Διδ/χο στην Αλεξ/λη όχι.

2) Στο αναισθησιολογικό όλοι γνώριζαν από τον Γενάρη του 2017 ότι αναμέναμε τον διορισμό ειδικού αναισθησιολόγου σε θέση αγροτικού, ο οποίος θα κάλυπτε τις εφημερίες στο Διδ/χο. Ο αναισθησιολόγος ήδη από 3/3/2017 με απόφαση της ΔΥΠΕ αποσπάστηκε για κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου και την 6/3/2017 πραγματοποίησε την πρώτη του εφημερία στο Γ.Ν.Διδ/χου, ενώ με απόφαση Διοικητή Π.Γ.Ν.Ε. ορίστηκε να καλύπτει πλήρως 5-6 εφημερίες μηνιαίως. Οι αναισθησιολόγοι που υπηρετούν σήμερα είναι 4 (2 σε καθημερινή απασχόληση και 2 που πραγματοποιούν 10-12 εφημερίες τον μήνα). Όμως προ 4ετίας όταν ο τότε διοικητής προέβαινε σε απόσπαση αναισθησιολόγου από το Διδ/χο στην Αλεξ/λη για 6 εφημερίες μηνιαίως, δεν υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες. Όσο για τον ψευδή ισχυρισμό ότι 1 αναισθησιολόγος καλύπτει ταυτόχρονα 2 χειρουργεία, σας πληροφορούμε ότι ουδέποτε έγινε αυτό σε τακτικά περιστατικά.

3) Ο δε οφθαλμίατρος που δήθεν δούλευε καθημερινά στο Διδ/χο, από το 2013 με  απόφαση του τότε Διοικητή είχε αποσπαστεί για 4 μέρες την εβδομάδα στην Αλεξ/λη.

4) Το Δ.Σ. του Π.Γ.Ν.Ε. προχώρησε σε πρόσκληση για πρόσληψη οφθαλμιάτρου και ουρολόγου με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

5) Η αλήθεια δε είναι πλήρως διαφορετική για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού: σήμερα υπηρετεί ο διευθυντής ειδικότητας νεφρολογίας, εδώ και 4 χρόνια ένας ειδικός γιατρός που μέχρι τον Ιούλιο 2016 είχε αποσπαστεί από αγροτικό ιατρείο και έκτοτε από το Π.Γ.Ν. Αλεξ/λης, μία ειδική γενική ιατρός που είχε εργαστεί και παλιότερα στην Μ.Τ.Ν., 2 αγροτικοί γιατροί που όταν λήξει η θητεία τους θα αντικατασταθούν από τους νέους και 1 στρατιωτική γιατρός για ορισμένες εφημερίες μηνιαίως. Αποσιωπάται δε εντέχνως τα εξής: α) πρόσφατα τοποθετήθηκε 1 ακόμη νοσηλεύτρια στην μονάδα β) σήμερα εξυπηρετούνται 41 ασθενείς, ενώ σύμφωνα με τον αριθμό γιατρών και νοσηλευτών μπορούν να εξυπηρετηθούν 48 και μάλιστα με εξοικονόμηση του 50% των εφημεριών γ) σήμερα οι γιατροί της μονάδας πραγματοποιούν 45 ενεργές εφημερίες για 26 ημέρες λειτουργίας της μονάδας δ) ότι ορισμένοι ενώ στην πραγματικότητα πραγματοποιούν 2ωρη εφημερία ετοιμότητας (3μμ-5μμ) πληρώνονται 17 ώρες ενεργού εφημερίας (δηλαδή 20 φορές παραπάνω) ε) ότι με προσθήκη 3 νοσηλευτών η μονάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί άλλους 25 ασθενείς και πάλι με λιγότερες εφημερίες από σήμερα. Ας αναλογιστούν οι εκλεκτοί συνάδελφοι του Δ.Σ. του Ι.Σ. Έβρου μήπως άθελά τους εξυπηρετούν εκείνους που προσπαθούν να αποδυναμώσουν την Μ.Τ.Ν. και προκάλεσαν την φυγή των 2 συναδέλφων που διεκδίκησαν μόνιμη θέση επιμελητή Β΄ νεφρολογίας στο Διδ/χο και σήμερα προσπαθούν να διώξουν και άλλους.

6) Νοσηλευτικό προσωπικό: Για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια προσλήφθηκαν 6 νοσηλευτές και 3 τραυματιοφορείς. Οι δε 3-5 κατά περιόδους μετακινούμενοι νοσηλευτές από το Κ.Υ. Ορεστιάδας όχι μόνον δεν αποδυναμώνουν το Κ.Υ., αλλά είναι μικρό μόνον μέρος του πλεονάζοντος προσωπικού στο εν λόγω Κ.Υ. στο οποίο λόγω συνυπηρετήσεων συζύγων ενστόλων έχει 150% του οργανικού προσωπικού.

7) Θα συμφωνήσουμε όμως μαζί σας ότι δεν αρκούν μόνον οι όποιες προσωρινές λύσεις, αλλά χρειάζεται προκήρυξη και άλλων θέσεων μονίμων γιατρών ΕΣΥ (ορθοπεδικού, αναισθησιολόγου, 2 νεφρολόγων, οφθαλμιάτρου, ουρολόγου, μικροβιολόγου) καθώς και 10 τουλάχιστον νοσηλευτών. Η διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ε. εργάζεται σε αυτή τη κατεύθυνση και το έχει αποδείξει.

8) Επίσης συμφωνούμε με το αίτημα της διοικητικής αυτονόμησης του Γ.Ν.Διδ/χου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Π.Γ.Ν.Αλεξ/λης θα πάψει να συνεργάζεται και να συνδράμει το Γ.Ν.Διδ/χου όταν χρειάζεται.

Ο Διοικητής του Π.Γ.Ν.Έβρου

Ο Αναπληρωτής Διοικητής με αρμοδιότητα το Π.Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης

Ο Αναπληρωτής Διοικητής με αρμοδιότητα το Γ.Ν.Διδυμοτείχου