Παρασκευάζεται ο μεγαλύτερος, παγκοσμίως, Παραδοσιακός Θρακιώτικος Καβουρμάς!

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου ανοίγει τις πύλες της η 5η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Ξάνθης την οποία διοργανώνει το Επιμελητήριο Ξάνθης και η εταιρεία «Κύκλος», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης – Π.Ε. Ξάνθης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017 και περιλαμβάνει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 – 12.00 έως 17.00: Διεκδικείτε βραβείο Γκίνες για ένα ακόμη εξαιρετικό προϊόν της περιοχής μας! Παρασκευάζεται ο μεγαλύτερος, παγκοσμίως, Παραδοσιακός Θρακιώτικος Καβουρμάς. Θα παρασκευαστεί με τα ίδια αγνά υλικά και την ίδια παραδοσιακή τεχνική με την οποία παράγεται εδώ και αιώνες στη Θράκη. Συμμετέχουν οι κορυφαίες θρακιώτικες επιχειρήσεις του είδους Απόστολος Παπαδόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε. – Ξάνθη Καραχασάν Τζεμαλή & ΣΙΑ Ο.Ε. – Ξάνθη Δελιντζής Α.Ε. – Διδυμότειχο Σταμπολίδης Ι. & Αφοί Βασιλειάδη Ε.Ε. «Νόστιμα»  – Αλεξανδρούπολη. Ώρα 20.00 – Εγκαίνια της έκθεσης

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 – 17.00 έως 22.00 – Μαγειρεύοντας συνταγές με θρακιώτικο καβουρμά. Διακεκριμένα εστιατόρια και ταβέρνες της Ξάνθης παρουσιάζουν και προσφέρουν δωρεάν στους επισκέπτες της έκθεσης, συνταγές τους που βασίζονται στον καβουρμά.

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 ­- Βραδιά Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης Ώρα 20.30 – Ο Dasho Kurti, έχοντας συνεργαστεί με τους περισσότερους σπουδαίους δημιουργούς και τραγουδιστές (Γ. Νταλάρας, Ε. Βιτάλη, Γλυκερία, Α. Βαρδής, Δ. Ζερβουδάκης, Γ. Καλαντζής, Ε. Τσαλιγοπούλου κ.α.) βάζει την βαλκανική σφραγίδα και το προσωπικό του στυλ. Ο Βασίλης Προδρόμου, μετά τις επιτυχείς δισκογραφικές και live δραστηριότητες, δίνει το δικό του προσωπικό στίγμα ανάμεσα σε τρεις ταλαντούχες και πολλά υποσχόμενες γυναικείες φωνές από την Ξάνθη, της εκπληκτικής Έλενας Αρτενιάν που έκλεψε τις εντυπώσεις στο τηλεοπτικό μουσικό παιχνίδι The Voice of Greece, της Έλσας Καριώτη η οποία μάγεψε κοινό και κριτική επιτροπή στο Rising Star Greece και της Χρύσας Μωραΐτη που ύστερα από την επιτυχημένη συνεργασία της με τον Μάκη Σεβίλογλου είναι έτοιμη για την πρώτη της δισκογραφική δουλειά. Την ορχήστρα συμπληρώνουν οι Δημήτρης Σίντος στο πιάνο και Θάνος Τσελεμπής στα τύμπανα – κρουστά. Διοργάνωση Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Συνδιοργάνωση Επιμελητήριο Ξάνθης.

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 – Ώρα 13.00 – Το παραδοσιακό έθιμο του μπακαλιάρου. Μαγειρεύουν και προσφέρουν δωρεάν στους επισκέπτες οι σεφ Φώτης Βλαχαντώνης, μάγειρας Κωνσταντίνος Χατζηϊωάννου. Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της ημέρας του Ευαγγελισμού, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017 – Από τις 11.00 το πρωί μέχρι και το κλείσιμο της έκθεσης, οι παραγωγοί που έχουν παρασκευάσει τον μεγάλο θρακιώτικο καβουρμά, θα τον διανείμουν δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες.

Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης: Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή 17.00 έως 22.00, Σάββατο 13.00 έως 22.00 και Κυριακή 11.00 έως 22.00.

 

xronos.gr