Στα όπλα οι Δήμαρχοι – “Θέλουμε ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών εδώ και τώρα”

Ευθεία μομφή κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από την Αλεξανδρούπολη ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, κατηγορώντας τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη ότι προωθεί μεταρρυθμίσεις στον νόμο του “Καλλικράτη” εν κρυπτώ.

Η πρωτεύουσα του Έβρου φιλοξένησε το πρώτο από τα έξι περιφερειακά συνέδρια της ΚΕΔΕ, στα οποία οι δήμαρχοι επαναβεβαιώνουν την απαίτηση τους για ενημέρωση από την κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό.

Πρέπει, βέβαια να σημειωθεί, ότι η στάση που κρατά η ΚΕΔΕ απέναντι στην κυβέρνηση δεν είναι ομόφωνη σε όλους τους τομείς, πλην όμως το γενικό πλαίσιο της αντίδρασης είναι κοινό για όλες τις παρατάξεις που αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης.

Η κυβέρνηση, είναι γνωστό ότι σχεδιάζει αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, με τους δημάρχους να διατείνονται ότι μεταξύ των σχεδιαζόμενων αλλαγών περιλαμβάνεται και η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των αυτοδιοικητικών – γεγονός που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην αντιδραστική τους γραμμή.

Όπως είπε ο κος Πατούλης, μέσα στην εβδομάδα που ξεκινάει, θα γίνει συνάντηση της ΚΕΔΕ με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), ώστε οι δύο βαθμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης να συστήσουν κοινό μέτωπο έναντι των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Η “προθεσμία” που έχουν δώσει οι αυτοδιοικητικοί στην κυβέρνηση ώστε να τους ενημερώσει επί των αλλαγών που σχεδιάζει για να καταθέσουν και αυτοί τις απόψεις τους, είναι ο Απρίλιος. Ει δε μη, ο κος Πατούλης είπε ότι η Αυτοδιοίκηση θα ξεσηκωθεί σύσσωμη και μάλιστα στις όποιες κινητοποιήσεις σχεδιαστούν θα ζητηθεί η συμμετοχή και των εργαζομένων στους Δήμους.

Είναι πάντως κάτι περισσότερο από προφανές ότι οι Δήμαρχοι στέκονται ευθέως απέναντι στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αποποιήθηκε και τους χαρακτηρισμούς “βλαχοδήμαρχοι” και “πασάδες στα Γιάννενα” που έχουν δοθεί στους δημάρχους από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον πρόεδρο, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση ψευδεπίγραφα φέρει τον χαρακτηρισμό “αριστερή”, αφού δεν έχει καθόλου αριστερό προσανατολισμό.