(Βίντεο) Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η εκδήλωση “Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα” με ομιλητές τους αρχιτέκτονες Π. Νικηφορίδη & Μπ. Κουόμο

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και προσέλευση κόσμου προκάλεσε η εκδήλωση “Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα” που διοργάνωσε στο Επιμελητήριο της Αλεξανδρούπολης, η δημοτική παράταξη ΑΝΑ.Σ.Α.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αρχιτέκτονας από τη Θεσσαλονίκη Πρόδρομος Νικηφορίδης, που μαζί με τον συνεργάτη του Μπερνάρντ Κουόμο (ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση) σχεδίασαν και υλοποίησαν την ανάπλαση της παραλίας της Θεσσαλονίκης με το γνωστό και πολυβραβευμένο πρότζεκτ “Νέα Παραλία”.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το reportal.gr και κατά τη διάρκεια της, ο διακεκριμένος αρχιτέκτων παρουσίασε όλο το πρότζεκτ της ανάπλασης της παραλίας Θεσσαλονίκης, ενός έργου που κόστισε συνολικά 22 εκ ευρώ, και έχει διακριθεί πολλές φορές παγκοσμίως.

Ο κος Νικηφορίδης εξήγησε πως ο ίδιος και ο συνεργάτης του αντιμετώπισαν από την αρχή ως το τέλος το πρότζεκτ, που κατέστησε την παραλία της Θεσσαλονίκης σημείο αναφοράς, έναν “χώρο αναβαθμισμένο, όπου οι Θεσσαλονικείς φέρονται καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη πόλη”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, ο κος Νικηφορίδης έκανε τη διαπίστωση ότι “η πόλη ζει μακριά από τη θάλασσα” και προέτρεψε όλους να προβληματιστούν σχετικά με τη μορφή που θέλουν να έχει η παραλία της πόλης όπου ζουν.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε και ο επικεφαλής της ΑΝΑ.Σ.Α. Παύλος Μιχαηλίδης, ο οποίος στον επίλογό του είπε μεταξύ άλλων ότι αφού ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παραλιακού μετώπου, εν συνεχεία οι Αλεξανδρουπολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν τι παραλία θέλουν, ώστε ως κοινωνία να καλέσουν τους ειδικούς που θα τη φτιάξουν.

Συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης (που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του παραλιακού μετώπου) έδωσε ο ναύαρχος ε.α. Νίκος Παπανικολόπουλος, ο οποίος εξέφρασε επίσης και την ανησυχία του για ενδεχόμενη πώληση του λιμανιού της πόλης.

Απάντηση στην ανησυχία του έδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Χρήστος Δούκας, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης του λιμανιού, αλλά διάθεση και προσπάθεια αξιοποίησης του στον μέγιστο βαθμό.

Εν τω μεταξύ πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης επιχειρεί την ανάπλαση της παραλίας της μέσω του προγράμματος ‘Στρατηγική Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση’ (ΣΒΑΑ, ΕΣΠΑ, 8,6 εκ €), όμως το συγκεκριμένο έχει προκαλέσει προβληματισμό στους κόλπους των αρχιτεκτόνων, οι οποίοι μέσω του Συλλόγου τους εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση. Τους προβληματισμούς αυτούς μοιράστηκε με την ομήγυρη της εκδήλωσης η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Έβρου Μαρία Ρεΐζη, η οποία επεσήμανε το γεγονός ότι η ανάπλαση της παραλίας της Αλεξανδρούπολης δεν αντιμετωπίζεται ως ενιαίο πρότζεκτ, αλλά θα προκύψει από ένα σύνολο μικρότερων μελετών που είναι ασυνάρτητες μεταξύ τους. Επίσης, αφού συνεχάρη τους Θεσσαλονικείς συναδέλφους της, ευχήθηκε τελικά και η ανάπλαση της παραλίας της Αλεξανδρούπολης να γίνει με διεθνή ή πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ως είθισται πια στις σύγχρονες μητροπόλεις.

Οι παριστάμενοι, πολλοί από τους οποίους μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους στην ανοικτή συζήτηση που έγινε μετά το τέλος των εισηγήσεων, είχαν την ευκαιρία να παρακολούθησουν και μία αναδρομή στην ιστορία της παραλίας της Αλεξανδρούπολης από το 1900 και εντεύθεν, την οποία επιμελήθηκε ο γνωστός ερευνητής Θόδωρος Ορδουμποζάνης, ο οποίος έκανε και μία σύντομη εισήγηση.

Στο βήμα ανέβηκε επίσης και ο Γιάννης Λασκαράκης, ο οποίος παρουσίασε και αυτός το δικό του όραμα για την ανάπλαση της παραλίας σε συνδυασμό με την αρχαία εγνατία οδό.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Θανάσης Τσολάκης, ενώ ανάμεσα στους συμμετέχοντες είδαμε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο Γιώργο Καΐσα, τον πρώην υπουργό Γιώργο Ντόλιο, τον Διοικητή του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης Δημήτρη Αδαμίδη, τον πρώην βουλευτή Έβρου Μαρίνο Ουζουνίδη, εν τούτοις διά της απουσίας της έλαμψε η δημοτική αρχή η οποία δεν εκπροσωπήθηκε από κανέναν σύμβουλο.