H “Πνιγμονή” του Δ. Καρατζιά στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης την Κυριακή 12 Μαρτίου

 

Η κραυγή της Χαντισέ Άλντα σε συνοδεύει μετά το τέλος της «Πνιγμονής» του Δημήτρη Καρατζιά που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξανδρούπολης για μία ακόμη παράσταση την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 20.30.

Μια κραυγή αγανάκτησης, απογοήτευσης, οργής για όλες τις γυναίκες -και εν τέλει για όλους τους ανθρώπους- που εγκλωβίζονται στα κοινωνικά «πρέπει», έως ότου πάθουν ασφυξία.

Ο Δημήτρης Καρατζιάς, που υπογράφει το σενάριο της παράστασης, συνομιλώντας με τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα παίρνει το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» και το τοποθετεί κάπου στην Τουρκία, πιθανόν για να μας δείξει ότι οι κοινωνικοί αποκλεισμοί και κυρίως οι αυτό-αποκλεισμοί δεν γνωρίζουν σύνορα.

Οι επτά γυναίκες του έργου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βαγγέλη Βαφείδη συνθέτουν τις ψηφίδες ενός κοινωνικού προφίλ που είναι αποπνικτικό, που είναι ασφυκτικό και εν τέλει αυτοκαταστροφικό, αφήνοντας όμως πάντα ανοιχτή τη χαραμάδα της Ελπίδας που είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη.

Μέσα από τις μεταξύ τους διαμάχες που ενίοτε είναι έξωθεν επιβεβλημένες η μάνα, οι κόρες και η δούλα τους μας δείχνουν πώς υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι που αδιαμαρτύρητα υποτάσσονται στα κοινωνικά πρέπει, αλλά κι εκείνοι που τολμούν να σπάσουν τα δεσμά της όποιας κοινωνίας, αρκεί να έχουν κίνητρο.

Επτά διαφορετικοί χαρακτήρες επί σκηνής και ένας «θολός» στο ‘πίσω κείμενο’ -αυτός του άντρα- που συγκρούονται, υπομένουν, διεκδικούν, σιωπούν, μηχανορραφούν, αντιδρούν, οδηγούν τελικά το θεατή να αποζητήσει μαζί τους τη λύση αυτού του κοινωνικού δράματος στο οποίο πρωταγωνιστούν.

Το αν τελικά η λύση έρχεται ή όχι, μένει σε εσάς να το δείτε επί σκηνής, στηρίζοντας και υποστηρίζοντας την προσπάθεια της ομάδας «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ». 

Η ταυτότητα της παράστασης:

ΠΝΙΓΜΟΝΗ

Βασισμένη στο «Το Σπίτι Της Μπερνάντα Άλμπα» του F.G.Lorca

Κείμενο: Δημήτρης Καρατζιάς

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Βαφείδης