Ο “Δυτικός δρόμος του μεταξιού” έχει στάση στην Αλεξανδρούπολη

Εντάχθηκε τελικά, όπως όλα δείχνουν η Αλεξανδρούπολη (και κατ’ επέκταση η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) στο μεγαλεπήβολο σχέδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει τίτλο “Δυτικός Δρόμος του μεταξιού”.

Το πρότζεκτ έχει ως στόχο να αναβιώσει τον πάλαι ποτέ “δρόμο του μεταξιού” που ξεκινούσε από την Κίνα και έφτανε μέχρι την Ευρώπη και στον οποίο φυσικά δεν διακινούνταν μόνο το μετάξι, αλλά κυρίως ιδέες και χρησίμευε στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των περιοχών που ένωνε και από τις οποίες διερχόταν.

Η ένταξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης -και δη του Έβρου λόγω της “μεταξωτής” του παράδοσης- στο συγκεκριμένο πρότζεκτ συζητιόταν εδώ και καιρό καθώς υπήρχαν και εξασφαλισμένα σχετικά κονδύλια.

Τώρα πια όμως είναι επίσημο, αφού ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού  η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά προανήγγειλε από το Βερολίνο ότι τον Απρίλιο θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο διεθνές workshop στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της ΕΕ για το πρόγραμμα «Δυτικός Δρόμος του Μεταξιού», με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. (σ.σ. η αρχική πρόταση πρόεβλεπε το Σουφλί ως τόπο διεξαγωγής του woarkshop, εντούτοις κατόπιν και επίσκεψης ανθρώπων του ΠΟΤ στην πόλη, διαπιστώθηκε ότι δεν πληροί όλες τις προδιαγραφές και έτσι το workshop θα φιλοξενηθεί στην Αλεξανδρούπολη, αλλά στις ίδιες ημερομηνίες θα γίνουν και παράλληλες δράσεις στην πόλη του Μεταξιού).