Η Εldorado Gold έτοιμη για νέες γεωτρήσεις για χρυσό στη Θράκη!!!

Μπορεί ο Καναδοί να έχουν περάσει από σαράντα κύματα για την επένδυση χρυσού στην Χαλκιδική ωστόσο το σίγουρο είναι ότι το ενδιαφέρον τους για τα πλούσια κοιτάσματα χρυσού στην Βόρεια Ελλάδα, παραμένει ζωηρό και για τις άλλες περιοχές που βρίσκονται τα επιχειρηματικά τους ενδιαφέροντα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εldorado Gold έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων, προκειμένου να ξεκινήσει γεωτρήσεις στις Σάπες στην Ροδόπη, εκεί που έχει εξαγοράσει από το 2013 την Glory Resources. Αυτές τις μέρες το θέμα περνά από το συμβούλιο διευθυντών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα δώσει το πράσινο φως για τις γεωτρήσεις ή το θέμα θα παραπεμφθεί στο περιφερειακό συμβούλιο.

Το επενδυτικό σχέδιο για τις Σάπες προβλέπει την πραγματοποιήσει γεωτρήσεων σε βάθος 15.000 χιλιομέτρων και αποτελεί ένα κοίτασμα που η Eldorado Gold υποστηρίζει ότι βλέπει για μακροπρόθεσμα οφέλη διάρκειας 15 έως 20 ετών. Οι Σάπες βρίσκονται κοντά στο Χρυσωρυχείο του Περάματος στον Έβρο για το οποίο εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, με τα αποθέματα να εκτιμώνται σε πάνω από 630.000 ουγγιές χρυσού.

 

Χαλκιδική

Σε ότι αφορά την επένδυση στην Χαλκιδική, η Εldorado Gold τελεί εν αναμονή των εγκρίσεων για μια σειρά από μελέτες. Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται έξι συνολικά άδειες (προσάρτημα 5 της τεχνικής μελέτης νέας μονάδας εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου, η τεχνική μελέτη για το κλείσιμο του παλιού μεταλλείου Ολυμπιάδας, η συμπληρωματική –τροποποιητική άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στην μονάδα εμπλουτισμού στις Σκουριές, η άδεια εγκατάστασης Η/Μ εξοπλισμού της μονάδας κατεργασίας νερών μεταλλείου Ολυμπιάδας, η άδεια εγκατάστασης Η/Μ για τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση και την επέκταση επιφανειακών Η/Μ εγκαταστάσεων της Ολυμπιάδας και η άδεια λειτουργίας του Η/Μ εξοπλισμού για την μονάδα λιθογόμωσης της Ολυμπιάδας).

Επιπλέον προβλήματα συνεχίζει να αντιμετωπίζει το έργο και με την αρχαιολογία. Τον περασμένο Οκτώβριο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανέβαλλε για άλλη μια φορά την γνωμοδότηση για το υποέργο στις Σκουριές. Παρά τις αυτοψίες και τις συνεδριάσεις, η εταιρεία υποστηρίζει ότι το ΚΑΣ εξακολουθεί να συνδέει το θέμα της διατήρησης ή μη των αρχαιοτήτων στις Σκουριές με την αδειοδότηση της μεταλλουργικής μονάδας του υποέργου στην Ολυμπιάδα που έχει σχεδιαστεί να εγκατασταθεί στην περιοχή Μαντέμ Λάκκου και όχι στις Σκουριές.

 

 

 

Newmoney.gr