Γιάννης Τσιρώνης από την Αλεξανδρούπολη: “Πρέπει να κάνουμε τη διασυνοριακότητα πλεονέκτημα”

Με πολιτικό μήνυμα προς την Τουρκία ‘άνοιξε’ τη συζήτηση με την Επιτροπή πρωτογενούς παραγωγής της ΠΕ Έβρου ο αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης. Ο κος Τσιρωνης κάλεσε τους γείτονες μας να μην επιδίδονται σε στείρες διαμάχες απαντώντας εμμέσως στο θέμα που έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς για τις επιζωοτίες που “εισάγονται” συνεχώς από την Τουρκία και προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην εν Ελλάδι κτηνοτροφία.

Τα ζητήματα που έθεσε ο κος Πέτροβιτς υπόψη του Υπουργού ειναι: Η λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα, η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, η λειτουργία αλιευτικών καταφυγίων στο Θρακικό πέλαγος και η εν γένει επανακινητροδοτηση του Πρωτογενούς τομέα.

Ο κος Τσιρωνης παραδέχτηκε ότι οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες -χωρίς όμως να δεσμευτεί για προσλήψεις- και παρατήρησε ότι η διαχείριση των προβλημάτων στον Έβρο λειτουργεί σαν πυρόσβεση και όχι ως πρόληψη πυρκαγιάς.

Επιπλέον ο Υπουργός χαρακτήρισε τα προβλήματα του Πρωτογενούς τομέα ως “γόρδιο δεσμό”.

Υπόψη του Υπουργού τέθηκαν επίσης και τα προβλήματα του Τελωνείου των Κήπων όπου λόγω υποστελέχωσης η διενέργεια ελέγχων καθίσταται πολύ δύσκολη ενώ στο “παραπολιτικό” περιθώριο της σύσκεψης να σημειώσουμε ότι ο κος Αλεξανδρής (πρόεδρος αγροτικού Συλλόγου Νοτίου Εβρου) θέλοντας να καταδείξει την απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από τα προβλήματα της τοπικής αγροτικής οικονομίας είπε: “κε Τσιρωνη τον κο Ρίζο τον θυμάστε; Γιατί εμείς τον έχουμε ξεχασει”.