Ο “Κλεφτοθόδωρος” φέτος άναψε φωτιές στις Φέρες

Κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά φέτος ο “Κλεφτοθόδωρος” άναψε φωτιές στην πόλη των Φερών. Ο “Κλεφτοθόδωρος” είναι ένα έθιμο που (με διάφορες ονομασίες) αναβιώνει στη Θράκη την παραμονή της γιορτής των Αγίων Θεοδώρων και σύμφωνα με αυτό τα παληκάρια “κλέβουν” αντικείμενα από τις αυλές των κοριτσιών την συγκεκριμένη νύχτα.

Ανήμερα της γιορτής των Αγίων Θεοδώρων, τα αντικείμενα συγκεντρώνονται στις πλατείες από όπου και τα περιμαζεύουν τα “θύματα” της κλοπής.

Το συγκεκριμένο έθιμο αναβιώνει και στην πόλη των Φερών, όπου όμως κάποιοι φαίνεται ότι το έχουν παρερμηνεύσει. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει δημόσια ο Αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης, ο οποίος ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook φωτογραφία με κατεστραμμένους κάδους απορριμμάτων, οι οποίοι βανδαλίστηκαν με πρόφαση το συγκεκριμένο έθιμο. 

Σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει ο κος Γκότσης, οι καταστροφείς των κάδων είναι και ανήλικοι και όπως λέει σκοπεύει πλέον να απαγορεύσει την αναβίωση του εθίμου και να την αναθέσει μόνο στους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, που θα την κάνουν οργανωμένα.

Το σχόλιο που συνοδεύει τη φωτογραφία του:

“Πόσο υπερήφανοι μπορείτε να νιώθετε εσείς, οι νεαροί που χθες κάνατε αυτό το κατόρθωμα; Τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η καταστροφή 10 κάδων με το έθιμο που δεκαετίες κάνουμε, την παραμονή των Αγίων Θεοδώρων, με αυτή την τριτοκοσμική εικόνα; Αν κάποιοι αντιλαμβάνονται την ανοχ, σαν αδυναμία, κάνουν μεγάλο λάθος. Οι γονείς επίσης αυτών των ανήλικων παιδιών δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σύσκεψη με τους Συλλόγους και τους φορείς των Φερών προκειμένου από του χρόνου, το έθιμο να γίνεται πλέον από αυτούς, για να σταματήσει η λεηλασία των Φερών που γίνεται κάθε παραμονή των Αγίων Θεοδώρων”.