Ιδιωτικά αποτεφρωτήρια νεκρών προανήγγειλε ο Π. Σκουρλέτης

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται και σε ιδιώτες η δυνατότητα να ιδρύσουν αποτεφρωτήρια νεκρών (ΚΑΝ) προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Όπως είπε, εφόσον οι δήμοι δεν αντιλαμβάνονται ως καθήκον τους την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου απέναντι στο ατομικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να επιλέξει τον τρόπο της κηδείας του, το υπουργείο έχει χρέος και δεσμεύεται να το σεβαστεί.
«Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης -και όχι μόνον- να σεβαστεί το ατομικό δικαίωμα επιλογής στον τύπο της κηδείας. Αποτελεί δέσμευσή μας και θα την υλοποιήσουμε με το να διευρύνουμε αυτή τη δυνατότητα, πέραν των δήμων και στους ιδιώτες» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών προς τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά, η οποία έθεσε το θέμα με επίκαιρη ερώτησή της.
Μάλιστα, όταν η κ. Βαγενά ξέσπασε σε λυγμούς περιγράφοντας την εμπειρία της με την αποτέφρωση του συζύγου της Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλγαρία, ο κ. Σκουρλέτης της είπε: «Θέλω και προσωπικά να σας διαβεβαιώσω ότι ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας».
«Έχουμε διαμορφώσει ένα πλήρες πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να συστήσουν Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών. Εφόσον δεν το κάνουν, δεν θα τους το απαγορεύσουμε, αλλά θα δώσουμε τη δυνατότητα αυτή και σε ιδιώτες. Σύντομα θα έρθει νομοθετική πρωτοβουλία» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός. «Τι εμποδίζει τους δήμους να κάνουν το καθήκον τους; Ποιοι στέκονται ενάντια σε αυτό το ατομικό δικαίωμα;» διερωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης. Εκφράζοντας δε την πεποίθηση πως υπάρχουν τέτοιου είδους «σκοταδιστικές δυνάμεις» εντός της ελληνικής κοινωνίας, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο των «προοδευτικών ανθρώπων», οι οποίοι αναγνωρίζουν αυτό το ατομικό δικαίωμα να πιέσουν και να δημιουργήσουν όλους εκείνους τους κατάλληλους όρους, ώστε να γίνει πράξη αυτή η δυνατότητα.
Άννα Βαγενά: Δεν έχει σχέση η πίστη με την επιλογή της κηδείας
«Ελπίζω να βρουν τη δύναμη κάποιοι δήμαρχοι και κάποιοι ιδιώτες να συγκρουστούν με αυτόν τον σκοταδισμό. Δεν μπορεί να έχουμε Μεσαίωνα εμείς και να καταφεύγουμε στη Βουλγαρία. Κι οι Βούλγαροι είναι ένας λαός με βαθύ θρησκευτικό αίσθημα. Αν έχει σημασία αυτό για κάποιους ανθρώπους, σας λέω ότι εγώ όλο αυτό το διάστημα προσεύχομαι κάθε μέρα στην Παναγία και κάνω τον σταυρό μου. Δεν έχει καμία σχέση η πίστη με την επιλογή της κηδείας» κατέληξε.