Έβρος: Ο ‘Μπέης’ των Κομάρων ήταν διαφορετικός από τους άλλους

Το έθιμο του Μπέη είναι ένα ένα ευρέως γνωστό και διαδεδομένο αποκριάτικο δρώμενο στον Έβρο. Εν πολλοίς πρόκειται για μία κουστωδία μεταμφιεσμένων που με αρχηγό τον Μπέη (καρικατούρα Τούρκου αξιωματούχου) περιδιαβαίνουν τους δρόμους του οικισμού συμπαρασύροντας όλους τους κατοίκους στο γλέντι και καταλήγουν στην πλατεία, όπου ο Μπέης οργώνει, σπέρνει, θερίζει και εύχεται στο πλήθος.

Αν και για μερικά χρόνια το έθιμο είχε ατονήσει, τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια και των πολιτιστικών συλλόγων αναβιώνει και πάλι σε ολοένα και περισσότερους οικισμούς κι αυτό φυσικά μόνο ως “καλό” μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς αν μη τι άλλο δίνει έναν τόνο χαράς στα χωριά του Έβρου και προσελκύει και αρκετούς επισκέπτες.

Έτσι και φέτος την περίοδο της Αποκριάς είδαμε το έθιμο να αναβιώνει σε πολλά χωριά του Νομού (σ.σ. ειτε με το όνομα Μπέης, είτε Αράπης, είτε Βασιλιάς), όμως μία από αυτές τις αναβιώσεις ήταν ξεχωριστή.

Πρόκειται για το έθιμο του Μπέη που αναβίωσε στο χωριό Κόμαρα του Δήμου Ορεστιάδας την Καθαρά Δευτέρα και αυτό που το καθιστά ξεχωριστό είναι ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την εκδήλωση θα διατεθούν για την αγορά ενός καρδιογράφου στο αγροτικό ιατρείο του οικισμού! 

Εμείς να ευχηθούμε συγχαρητήρια και στους κατοίκους των Κομάρων για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά και στους κατοίκους όλου του Έβρου που προσπαθούν ακόμη και σήμερα να κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις της περιοχής. Μακάρι του χρόνου να δούμε το έθιμο να αναβιώνει σε ακόμη περισσότερα χωριά!