Search
Close this search box.
Ανακοίνωση γεμάτη ερωτηματικά από τους πρώην εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ

Μία ανακοίνωση γεμάτη ερωτηματικά, αλλά και πολλά “καρφιά” κοινοποιούν οι πρώτην εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ) από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Νάουσα και τη Θεσσαλονίκη.

Η ανακοίνωση είναι ιδιαίτερα καυστική σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της ΕΝΚΛΩ και υπαινίσσεται με σαφήνεια ότι κάποιοι δεν θέλουν να προχωρήσει το σενάριο της εξυγείανσης της πάλαι ποτέ κραταιάς βιομηχανίας, αλλά αντίθετα, ό,τι γίνεται εξυπηρετεί μόνο αυτούς που θέλουν τους τμηματικούς πλειστηριασμούς των μονάδων παραγωγής.

Οι εργαζόμενοι έχουν εξ αρχής τεθεί υπέρ ενός σχεδίου το οποίου θα επανεκκινούσε την παραγωγή στην ΕΝΚΛΩ και μάλιστα είχε υπάρξει και επενδυτικό ενδιαφέρον “ανάστασης” της, το οποίο όμως μάλλον δεν θα προχωρήσει και αυτό το “φρενάρισμα” έδωσε την αφορμή για την ανακοίνωση των εργαζομένων που είναι η εξής:

“Σήμερα 24/2/2017 ολοκληρώθηκε η επιθεώρηση των εγκαταστάσεων της ΕΝΚΛΩ από το Επενδυτικό Ταμείο AiglonSLP,το οποίο μας έχει κοινοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον του σχετικά με εγκαταστάσεις της ΕΝΚΛΩ στο πλαίσιο που ορίζει ο Πτωχευτικός Κώδικας.

Η ολοκλήρωση της επιθεώρησης, δυστυχώς για εμάς, ολοκληρώνεται τέσσερις μήνες και πλέον από τότε που κοινοποιήθηκε το ενδιαφέρον του Επενδυτικού Ταμείου. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως για μια διαδικασία που απαιτεί τρείς- τέσσερις ημέρες δεν βρέθηκε χρόνος από την κυρία σύνδικο πτωχεύσεως ώστε να ολοκληρωθεί αυτή άμεσα μετά την εκδήλωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος ,ενώ στο ίδιο διάστημα των τεσσάρων μηνών συμβαίνουν τα εξής :

  1. Επισκέψεις στα εργοστάσια μεταπρατών ,συνοδεία συνδίκου, που ενδιαφέρονται να αγοράσουν μέσω πλειστηριασμών κομμάτι ,κομμάτι μηχανολογικό εξοπλισμό εργοστασίων. Την Δευτέρα 20/2/2017 εκποιήθηκε μέρος μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου της ΕΝΚΛΩ ‘’Δούδος’’ στην Θεσσαλονίκη. Για τον πλειστηριασμό αυτόν τόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν εκφράσει γραπτώς την διαφωνία τους ήδη από τον Οκτώβριο του 2016, όσο και το Ι.Κ.Α όπως έχουμε πληροφορηθεί.
  2. Να ‘’απαγορεύεται’’ η παρουσία πρώην εργαζομένων στους προς επιθεώρηση εργοστασιακούς χώρους από την κυρία σύνδικο για την πρόληψη τυχόν επεισοδίων!! Επεισόδια οι πρώην εργαζόμενοι δε έχουν κάνει ποτέ ,αντίθετα πάντα φρόντιζαν να μην πλημμυρίζουν οι βιομηχανικοί χώροι!!
  3. Να ειδοποιούνται πρώην συνάδελφοι μας να εργαστούν στην αποξήλωση μηχανημάτων που πλειστηριάζονται, την ίδια στιγμή που οι πάντες γνωρίζουν ότι και επιχειρησιακός σχεδιασμός για την λειτουργία κάποιων εγκαταστάσεων υπό νέο εταιρικό καθεστώς υπάρχει και επενδυτικό ενδιαφέρον στα πλαίσια της Πτωχευτικής διαδικασίας έχει εκφραστεί.
  4. Κυβέρνηση, το σύνολο των φορέων των πόλεων μας, οι Περιφέρειες , οι Επαγγελματικοί Σύλλογοι , Συνδικαλιστικά Σωματεία, Εκκλησία , τοπικοί Βουλευτές και κυρίως η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, στηρίζει τον αγώνα μας ώστε να επανακάμψουν βιώσιμες θέσεις εργασίας στις πόλεις μας.

Αυτό που παρατηρούμε έως τώρα είναι ότι επιδεικνύεται, η μέγιστη ‘’επιμέλεια’’ όσον αφορά την διενέργεια πλειστηριασμών , η συστηματική προσπάθεια εμφάνισης δήθεν προβλημάτων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού που τελικά βλάπτει την χώρα και όχι μόνο τους πρώην εργαζόμενους και τέλος μέσω της καθυστέρησης των διαδικασιών η βέβαιη απαξίωση των εγκαταστάσεων της πτωχευμένης ΕΝΚΛΩ. Είναι ήδη θλιβερή η εικόνα κάποιων εγκαταστάσεων της ΕΝΚΛΩ που μέρα με την μέρα καταρρέουν. Η απάντηση στην πλήρη απαξίωση δεν είναι ‘’άντε να τα εκποιήσουμε όλα κομμάτι, κομμάτι’’, αλλά η δημιουργική, όπου είναι ακόμη δυνατόν, αξιοποίηση τους.

Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση και των υπολοίπων πιστωτών σε όλα τα παραπάνω, μια και ο καθένας οφείλει να φροντίζει για τα δικά του συμφέροντα. Ως τώρα πάντως οι μόνοι που ευνοούνται από την παραπάνω κατάσταση είναι οι γνωστοί σε όλους μας μεταπράτες (βλέπε κοράκια).

Οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΝ ΚΛΩ έχουν περάσει τόσα πολλά τα τελευταία χρόνια ώστε να μην παραιτούνται τόσο εύκολα όσο κάποιοι-κάποιες επιθυμούν, γιατί γνωρίζουν ότι ‘ό,τι είναι δήθεν νόμιμο δεν είναι σίγουρα και ηθικό'”.