Ραδιενέργεια εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη – Τι λένε οι επιστήμονες

Μυστηριώδεις ραδιενεργές ακίδες έχουν εντοπιστεί σε όλη την Ευρώπη χωρίς όμως οι επιστήμονες να μπορούν να εξηγήσουν από που προέρχονται και γιατί.

Το ραδιενεργό ιώδιο -131, ένα ραδιενεργό υλικό φτιαγμένο από τον ίδιο τον άνθρωπο, έχει βρεθεί σε μικρές ποσότητες σε όλη την ήπειρο. Βρέθηκε στη βόρεια Νορβηγία στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με αξιωματούχους, αλλά σταδιακά κινείται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη από τότε.

Όμως, παρά την εύρεση του υλικού, τον Ιανουάριο, οι αρχές δεν το ανακοίνωσαν. Η ύπαρξή του άρχισε να γίνεται γνωστή από χθες.

Οι αρχές άργησαν να το δημοσιοποιήσουν διότι δεν είναι καθόλου σαφές από πού έχει προέλθει ή πώς έχει εξαπλωθεί.

Το ιώδιο -131 βρίσκεται συνήθως μαζί με άλλα ραδιενεργά υλικά. Έχει μικρή διάρκεια ζωής αλλά το γεγονός ότι εντοπίστηκε σημαίνει ότι είναι πιθανό να εισήχθη πολύ πρόσφατα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ακόμα από πού μπορεί να έχει απελευθερωθεί.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν εξειδικευμένα αεροπλάνα που πέταξαν πάνω από την Ευρώπη προκειμένου να διαπιστώσουν την προέλευσή του αλλά αλλά ως επί το πλείστον απέτυχαν.

Οι συνωμοσιολόγοι έχουν επισημάνει το γεγονός ότι το ραδιενεργές ιώδιο προέρχεται από τη βόρεια Νορβηγία, όπου η Ρωσία ίσως προχώρησε σε μια μυστική πυρηνική δοκιμή.

Το ιώδιο-131 είναι ίσως το πιο στενά συνδεδεμένο με ατομικές βόμβες, και βρέθηκε σε όλο τον κόσμο μετά από τα ατυχήματα στους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα.

Το ιώδιο-131 χρησιμοποιείται επίσης και για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων ασθενειών. Έτσι θεωρείται πιθανό να υπήρξε διαρροή από κάποια φαρμακευτική εταιρεία η οποία να μην δήλωσε το ατύχημα στις αρχές.

Πάντως, οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί αφού όπως επισημαίνουν δεν υπάρχει άμεση απειλή από την ποσότητα του υλικού που έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη γαλλική IRSN, ή το σώμα της πυρηνικής ασφάλειας.

 

koutipandoras.gr