Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»

Σας γνωρίζουμε ότι ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (Κ.Ε.Α.). Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Τα νοικοκυριά που υποβάλουν αίτηση για το Κ.Ε.Α. μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον πληρούν ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ τρεις κατηγορίες κριτηρίων: Α. Εισοδηματικά κριτήρια, Β. Περιουσιακά κριτήρια, Γ. Κριτήρια διαμονής.

Τονίζεται ότι:

  • Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια: τοανώτατο εισόδημα τελευταίου εξαμήνου για μεμονωμένο άτομο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.200 €, ενώ για πολυμελή νοικοκυριά τα 5.400 €.
  • Ως προς τα περιουσιακάκριτήρια: η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 € για το πρώτο άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 € για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού και με συνολικό ανώτατο όριο για κάθε ωφελούμενη μονάδα έως 150.000 €. Επίσης, η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) και των δικύκλων του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 €. Επίσης, έχει οριστεί ανώτατο όριο καταθέσεων σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, ανά σύνθεση νοικοκυριού, με μέγιστο όριο το ποσό των 14.400 €.
  • Ως προς τα κριτήρια διαμονής: ο αιτών καθώς και όλα τα μέλη της μονάδας για την οποία υποβάλλει την αίτηση, πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια. Ειδικά για τους αλλοδαπούς, προκειμένου να τεκμηριωθεί η νομιμότητα και η μονιμότητα της διαμονής, απαιτείται η προσκόμιση άδειας διαμονής σε ισχύ ή βεβαίωσης κατάθεσης αιτήματος για ανανέωσή της.

Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, από τον ενήλικο υπόχρεο υποβολής φορολογικής δήλωσης ή τον/την σύζυγό του, μέσω του Δήμου ή απευθείας από τον ενδιαφερόμενο, με χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet, συμπληρώνοντας την αίτηση που διατίθεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.keaprogram.gr. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι ανοιχτή και η αίτηση μπορεί να υποβληθεί καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος.

Για την υποβολή αίτησης μέσω του Δήμου, ο αιτών οφείλει να προσκομίσει το έντυπο συναίνεσης υπογεγραμμένο από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού, με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής τους. Το έντυπο αυτό διατίθεται από το Δήμο μας και βρίσκεται αναρτημένο στον διαδικτυακό ιστότοπο του προγράμματος (www.keaprogram.gr).

Διευκρινίζεται ότι μέσω του Δήμου μπορεί να γίνει μόνο υποβολή αίτησης. Η επεξεργασία της και η έγκρισή της ή μη δεν γίνεται από το Δήμο. Ειδικότερα εάν μετά την υποβολή και την επεξεργασία της αίτησης υπάρχει ταύτιση των δηλωθέντων στοιχείων με αυτά που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις, τότε η αίτηση γίνεται δεκτή και σημαίνεται αυτομάτως ως «εγκριθείσα». Εάν προκύπτει αναντιστοιχία, η αίτηση σημαίνεται αυτομάτως ως «απορριφθείσα».

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για υποβολή αίτησης, μπορείτε να απευθύνεστε στo Κέντρο Κοινότητας του Δήμου (ισόγειο Πνευματικό Κέντρο) καθώς και στα ΚΕΠ του Δήμου, τηλέφωνα επικοινωνίας: 2551350819-820 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 09.00-12.00.