Χτύπησε “κόκκινο” η αντιπαράθεση για το Λύκειο Φερών – Β. Λαμπάκης: “Τέλος Μαρτίου έτοιμες όλες οι μελέτες”

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης η συζήτηση για το θέμα του Λυκείου Φερών, που απασχολεί την τοπική κοινωνία εδώ και περίπου πέντε χρόνια.

Αυτή τη φορά, η συζήτηση προκλήθηκε από την παράταξη ΑΝΑΣΑ, ο επικεφαλής της οποίας δημοσιοποίησε προ ημερών στο Facebook απαντητικό έγγραφο από την ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ), σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει την ευθύνη για την εκπόνηση της μελέτης για την κατασκευή του κτιρίου, ενώ στο ίδιο ποστ ο κος Μιχαηλίδης είχε αφήσει μομφές για καθυστερήσεις από πλευράς δημοτικής αρχής εκφράζοντας και φόβους ότι τελικά η ανέγερση του σχολείου δεν θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης σήκωσε το γάντι που πέταξε ο κος Μιχαηλίδης και αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα του Λυκείου, κατηγορώντας ευθέως τον επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ για δημιουργία εντυπώσεων, που πλέον υπερβαίνουν το θεαθήναι, και δημιουργούν ουσιαστικά προβλήματα επί της διαδικασίας. Ο κος Λαμπάκης είπε μεταξύ άλλων ότι οι άστοχες παρεμβάσεις Μιχαηλίδη προκάλεσαν σειρά αρνητικών εξελίξεων που είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαδικασία και μάλιστα τον κατηγόρησε ευθέως γι’ αυτό.

Επί της ουσίας του θέματος τώρα, ο κος Λαμπάκης ενημέρωσε το σώμα ότι κατόπιν των προ μηνών επαφών του με την εταιρία “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ” (πρώην ΟΣΚ) διαπίστωσε ότι τελικά η ΚΤΥΠ θα χρειαζόταν πολύ μεγάλο διάστημα για να ολοκληρώσει τη μελέτη του Λυκείου Φερών και ως εκ τούτου είχε ζητήσει να την εκπονήσει ο Δήμος μέσω των Τεχνικών του Υπηρεσιών. Η πρότασή του έγινε τελικά δεκτή και η ΚΤΥΠ απέστειλε μάλιστα και δείγμα μελέτης “βαρέως κτιρίου”, πάνω στην οποία “πατούν” οι τεχνικές υπηρεσιες του Δήμου Αλεξανδρούπολης, που τώρα την εκπονούν.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου μάλιστα παρέστη και υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας, ονόματι Κώστας Ιντζές, ο οποίος παρουσίασε ενώπιον των συμβούλων την υπό κατάρτιση μελέτη, σημειώνοντας ότι παράλληλα με αυτήν, που είναι η αρχιτεκτονική, εκπονούνται και οι στατικές και όσες άλλες είναι απαραίτητες για την ένταξη του έργου στη χρηματοδότηση.

Ο κος Ιντζές εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες που πρέπει να συμπεριληφθούν στην πρόταση χρηματοδότησης, ενώ έδωσε και κάποια από τα χαρακτηριστικά που θα έχει το κτίριο. Με βάση όσα είπε, θα υπάρχουν τουλάχιστον δέκα αίθουσες διδασκαλίας, πρόσβαση για ΑμεΑ, δύο γήπεδα στην αυλή καθώς και ενεργειακά πιστοποιητικά. Επιπλέον, ο κος Ιντζές τόνισε ότι η συγκεκριμένη μελέτη έχει την προφορική έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα της κας Κουσιουρή που είναι αρμόδια για τέτοιου είδους θέματα.

Ο κος Λαμπάκης με τη σειρά του διευκρίνισε σε όλους τους τόνους ότι η χρηματοδότηση για την ανέγερση του σχολείου είναι εξασφαλισμένη, αφού ο ίδιος έχει έρθει σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο. Σύμφωνα με αυτή τη συνεννόηση, ο κος Μέτιος “έχει κρατήσει θέση” στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για το Λύκειο των Φερών, το οποίο θα εντάξει μόλις ολοκληρωθεί ο φάκελος των μελετών, δηλαδή στο τέλος Μαρτίου.

Ενισχύοντας το επιχείρημά του, μάλιστα, ο Δήμαρχος τόνισε ότι εκτός από την διαπιστωμένη βούληση του κου Μέτιου να δώσει τα χρήματα, υπάρχει ούτως ή άλλως διαθέσιμο πλεόνασμα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, οπότε είναι αδύνατον να μην ενταχθεί το Λύκειο (σ.σ. μάλιστα η πρόταση του Λυκείου Φερών θα είναι η μοναδική που θα αφορά σχολική μονάδα σε όλη την ΑΜΘ).

Στη συνεδρίαση παρέστησαν και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Φερών, με την πρόεδρο του Κρύστα Μπαμπούρα να δηλώνει ότι οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται για τις πολιτικές έριδες που προκαλεί το ζήτημα, αλλά για την ουσία του που είναι φυσικά η ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου στην πόλη τους.

Το λόγο πήρε επίσης και ο αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι η δημοτική αρχή έχει πέσει και θύμα παραπληροφόρησης από τον πρώην ΟΣΚ, αφού σε παλαιότερες επισκέψεις προηγούμενων διευθυντών του, είχε λάβει δεσμεύσεις ότι το σχολείο θα κατασκευαζόταν από τον (τότε) Οργανισμό. O κος Γκότσης απάντησε και σε παλαιότερη κριτική της ΑΝΑΣΑ σύμφωνα με την οποία ο κος Μιχαηλίδης είχε επικρίνει τη δημοτική αρχή για την εκμίσθωση και όχι αγορά του οικοπέδου στο οποίο θα γίνει το λύκειο.

Ο κος Γκότσης είπε ότι δεν υπήρχε άλλη διέξοδος καθώς το μοναδικό οικόπεδο της περιοχής που ήταν χαρακτηρισμένο ως εκπαιδευτήριο ήταν το συγκεκριμένο και ότι αν εκινείτο άλλη διαδικασία, αυτή θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα.

Τέλος, παίρνοντας το λογο η κα Φανή Τρέλλη από τη Λαϊκή Συσπείρωση η οποία επεσήμανε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ερίζει για θέματα που θα έπρεπε να είναι ευθύνη της κεντρικής εξουσίας και όχι να μετατίθεται στους Δήμους.