Δικηγόροι “τάζουν” μονιμοποιήσεις σε σχολικές καθαρίστριες

Μία σοβαρή καταγγελία κάνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας που αφορά τις σχολικές καθαρίστριες. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, καταγράφονται περιστατικά όπου δικηγορικά γραφεία “τάζουν” μονιμοποιήσεις σε σχολικές καθαρίστριες, έναντι φυσικά αδράς αμοιβής.

Σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει η Ομοσπονδία, η δικαστική διεκδίκηση της μονιμοποίησης δεν είναι η λύση στο πρόβλημα των καθαριστριών, αφού το ζήτημα εναπόκειται σε πολιτική βούληση και εφιστά την προσοχή όσων επιζητούν νομικές συμβουλές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Tο τελευταίο διάστημα έχουν περιέλθει σε γνώση της Ομοσπονδίας μας, πληροφορίες τόσο από σωματεία – μέλη μας, όσο και από μεμονωμένες εργαζόμενες ότι, «μεγάλα» (δικολαβικά) δικηγορικά γραφεία «παρελαύνουν» σε όλη τη χώρα, προσεγγίζοντας συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες και πρωτοβάθμια σωματεία, με νέες «υποσχέσεις» γύρω από τη μονιμοποίηση τους, λόγω κάλυψης παγίων και διαρκών αναγκών. Αυτά τα δικηγορικά γραφεία, δεν διστάζουν να εισπράττουν προκαταβολές εκατοντάδες ευρώ ανά καθαρίστρια, ενώ η «ταρίφα» σε περίπτωση ακόμα και πολιτικής επίλυσης (;) του ζητήματος είναι στα 1.000€ το άτομο.

Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι, με ομόφωνη απόφαση των οργάνων της ΟΙΥΕ (τόσο παλαιότερα όσο και σήμερα), δεν προωθούνται, ούτε προτείνονται – συστήνονται σε εργαζόμενες και σωματεία, τέτοιου είδους δικαστικές προσφυγές για τη δικαίωσή τους, για ένα ζήτημα το οποίο πρωτίστως είναι πολιτικό και βασική ευθύνη για την επίλυσή του έχει η πολιτεία. Καταγγέλλουμε αυτά τα δικηγορικά γραφεία, καταδικάζουμε τη στάση και την μη ηθική συμπεριφορά όσων «επιμελώς» κρύβονται πίσω από αυτά και τους καλούμε να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται σε ηθικό και οικονομικό επίπεδο, με ψεύτικες υποσχέσεις (και «αδρά αμοιβή»), φτωχές συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες, οι οποίες δεν έχουν στο ήλιο μοίρα.

Το ζήτημα των συμβασιούχων είναι πρωτίστως πολιτικό και μόνο με το μαζικό συνδικαλιστικό αγώνα των εργαζομένων μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και το αίτημά μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών (όπως και το πετύχαμε το 2008-2009). Για τους λόγους αυτούς, εφιστούμε την προσοχή και συστήνουμε στις συναδέλφισσες σχολικές καθαρίστριες να κινούνται προσεκτικά σε ό,τι αφορά τυχόν νομικές συμβουλές ή/και νομικούς χειρισμούς, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα φαινόμενα του παρελθόντος.

Τέλος, καλούμε την Κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τους Υπουργούς των συναρμόδιων με την καθαριότητα των σχολείων Υπουργείων, να αναλάβουν άμεσα δράση για την επίλυση του ζητήματος των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών και να δοθεί τέλος στην πολυετή ομηρία και εκμετάλλευσή τους.