Η ΛΑ.Ε. Έβρου παρουσίασε το σχέδιο του κόμματος για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα

Ευθέως υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα τάσσεται πλέον το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας και μάλιστα χθες σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα, τα μέλη του κόμματος παρουσίασαν το σχέδιο τους. Σε συνέχεια αυτής της ενημέρωσης, την οποία θα ακολουθήσει μεγάλη καμπάνια, τα στελέχη της τοπικής ΛΑ.Ε. Έβρου παραχώρησαν συνέντευξη τύπου.

Στη συνέντευξη παρέστησαν και μίλησαν ο Κώστας Πανταζίδης και ο Λεωνίδας Χέλης από την Αλεξανδρούπολη καθώς και ο πρώην βουλευτής Ηλίας Ιωαννίδης από την Καβάλα.

“Τασσόμαστε υπέρ της άρνησης του χρέους που οι άλλοι αποφάσισαν για μας” είπε ο κος Ιωαννίδης εξηγώντας ότι στόχος της ΛΑ.Ε. είναι η ευθεία σύγκρουση με την Ευρωζώνη, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης διά στόματος Λεωνίδα Χέλη ήρθε και η πληροφορία ότι στο τραπέζι υπάρχει και το ενδεχόμενο της σύγκρουσης και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα προϋποθέτει ή συνεπάγεται εθνικοποίηση των τραπεζών, ενώ η ΛΑ.Ε. την χαρακτηρίζει ως “αναπτυξιακό εργαλείο” στα χέρια μιας κυβέρνησης λαϊκής αποδοχής. Το εθνικό νόμισμα, το οποίο κατά την πρόταση της ΛΑ.Ε. θα κινείται σε ισοτιμία 1 προς 1 με το ευρώ, θα μπορεί να τίθεται σε καθεστώς υποτίμησης, κάτι το οποίο θα λειτουργήσει πολύ θετικά για την εθνική οικονομία.

“Δεν θέλουμε κλειδωμένη ισοτιμία, αλλά ευέλικτη” είπε ο κος Χέλης υποστηρίζοντας ότι η ΛΑ.Ε. δεν επιθυμεί να περιχαρακώσει την Ελλάδα στα σύνορά της, αλλά να την καταστήσει ισότιμο εταίρο στην οικονομική σκακιέρα- μία θέση την οποία τώρα δεν μπορεί να διεκδικήσει ούσα δέσμια του ευρώ.

Η ΛΑ.Ε. δεν μπορεί να προσδιορίσει το χρονικά διάστημα που θα χρειαστεί για να γίνει η μετάβαση από το ευρώ σε εθνικό νόμισμα, εφόσον η πρόταση της τελικά υιοθετηθεί, πλην όμως ο κος Ιωαννίδης είπε ότι “δεν θα είναι εύκολο, όμως και η τωρινή κατάσταση που ζει η Ελλάδα επίσης δεν είναι εύκολη”.

Η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα δεν θα προκαλέσει προβλήματα σε καμία οικονομική δραστηριότητα που εναποκείται στο ελληνικό εθνικό δίκαιο, είπαν τα στελέχη της ΛΑ.Ε. σχολιάζοντας ακόμη πως αυτή η μετάβαση με δεδομένο ότι θα προκαλέσει προβλήματα στις εισαγωγές (αφού τα προϊόντα από το εξωτερικό θα είναι ακριβότερα) θα στρέψει αναγκαστικά την Ελλάδα στην κατανάλωση των προϊόντων που παράγει ή ακόμη και στην παραγωγή νέων.

“Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα είναι ευκαιρία να βγάλουμε το πετρέλαιο της πατρίδας μας” είπε ο κος Ιωαννίδης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τιμές των καυσίμων και άλλων ειδών που πιθανότητα θα ακριβύνουν αν η Ελλάδα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ.

Τα τοπικά στελέχη της ΛΑ.Ε. χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες για να εξηγήσουν την πολιτική πρόταση που κομίζει το κόμμα τους για την οικονομία της Ελλάδας και απάντησαν σε πλήθος ερωτήσεων που δέχτηκαν από τους δημοσιογράφους.

Άξιο αναφοράς τέλος και το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΛΑ.Ε. με την “Πλεύση Ελευθερίας” της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το οποίο αν και αρχικά συζητήθηκε ακροθιγώς εν τέλει έγινε παραδεκτό και από τους τρεις.