Επίσκεψη του Γενικού Πρόξενου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη στο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Alexander Shcherbacov, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, παρουσία του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, κ.κ. Ανθίμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για τη δημιουργία Επίτιμου Προξενείου στην Αλεξανδρούπολη, η δημιουργία υποκαταστήματος ρωσικής τράπεζας, η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Αγ. Πετρούπολης, η υλοποίηση της υπόσχεσης από ρωσικής πλευράς για την κατασκευή της εκκλησίας του Αγ. Βλαδίμηρου στην Αλεξανδρούπολη και η ενίσχυση του θεσμού της φιλοξενίας Ρώσων μαθητών στις κατασκηνώσεις της Ν. Μάκρης. Ο κ. Λαμπάκης ενημέρωσε επίσης, τον Γενικό Πρόξενο για τις προοπτικές ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης μέσω της δημιουργίας σταθμού υγροποιημένου αερίου LNG, τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου και την υλοποίηση της ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς, στοιχεία που έχουν συμβάλλει σημαντικά στην προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Shcherbacov, ο οποίος ήταν πλήρως ενημερωμένος για τις ενέργειες του Δημάρχου καθώς και του προκατόχου του, Γεν. Προξένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπώφ, επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας που αναπτύχθηκε τα τελευταία έξι χρόνια με την αδελφοποίηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Αγ. Πετρούπολης, προκειμένου να διατηρηθούν τα οφέλη και για τις δύο πλευρές και δήλωσε ότι από πλευράς του υπάρχει ειλικρινής διάθεση προς την κατεύθυνση αυτή και θα εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα και μέσο για την ουσιαστική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Μητροπολίτης και ο Δήμαρχος συνόδευσαν τον Γενικό Πρόξενο στο χώρο όπου πρόκειται να τοποθετηθεί η ξύλινη εκκλησία του Αγ. Βλαδίμηρου και μετέπειτα να χτιστεί η μεγάλη ομώνυμη εκκλησία ρωσικής τεχνοτροπίας. Ακολούθως επισκέφτηκαν τον Ι. Μ. Ναό του Αγ. Νικολάου και το μνημείο των Ρώσων πεσόντων στρατιωτών όπου κατέθεσαν άνθη.