(βίντεο) Σύστημα εντοπισμού ραδιενέργειας απέκτησε το τελωνείο των Κήπων

“Κάλλιο αργά, παρά ποτέ” θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς σχετικά με τα εγκαίνια του νέου συστήματος ανίχνευσης ραδιενέργειας και πυρηνικών, που λειτουργεί πλέον στο τελωνείο των Κήπων.

Κι αυτό γιατί, το σύστημα προέρχεται από μία δωρεά των Ηνωμένων Πολιτειών που είχε γίνει προς την Ελλάδα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004!

Τη δωρεά εντόπισε η διοίκηση του Τελωνείου των Κήπων, την ενεργοποίησε και σε 15 μήνες το έργο ήταν έτοιμο. Αυτό περιλαμβάνει επτά portals μέσα από τα οποία διέρχονται τα οχήματα από και προς την Τουρκία. Εφόσον φέρουν ραδιενεργό ή πυρηνικό υλικό ενεργοποιείται μία λυχνία και αποστέλλεται σήμα στα smartphones των υπαλλήλων.

Εν συνεχεία, οι υπάλληλοι ελεγχουν τον οδηγό, τους επιβάτες και το όχημα με φορητές συσκευές και απομονώνουν το υλικό αφού το εντοπίσουν. Αν η εξουδετέρωσή του χρειάζεται επέμβαση ειδικού συνεργείου, τότε το καλούν.

“Το σύστημα θωρακίζει τον Έβρο και κατ΄επέκταση την Ευρώπη από την παράνομη είσοδο ραδιενεργού υλικού και πυρηνικών” σχολιάσε στην τελετή των εγκαινίων ο Διευθυντής του Τελωνείου Κήπων Θανάσης Γρηγορίου, ενώ τη νέα προσθήκη υποδέχτηκαν με ικανοποίηση και οι υπάλληλοι, όπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου τους, Θανάσης Κοτίνης.

Στην τελετή παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρίας που έχει σχεδιάσει το σύστημα, ενώ τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος.

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης, παρών ήταν και ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, που μεταξύ άλλων ευχαρίστησε το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας για τη δωρεά, όμως επεσήμανε και την ανάγκη για την εκ βάθρων ανακαίνιση του Τελωνείου.