Στη Θεσσαλονίκη και όχι στη Θράκη θα λειτουργήσει τελικά το Τμήμα Μειονοτικής Εκπαίδευσης

Στο κενό έπεσαν όπως φαίνεται οι αντιδράσεις των αρχών της Θράκης για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσει Τμήμα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και όχι στο Δημοκρίτειο.

Η απόφαση για τη λειτουργία του Τμήματος προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Θράκης, όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ Βαγγέλη Λαμπάκη να ζητά άρση της απόφασης, αλλά και τον βουλευτή Έβρου της ΝΔ Αναστάσιο Δημοσχάκη να ζητά συγκλήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ και των Δημοτικών Συμβουλίων με στόχο τη διαμαρτυρία.

Παρόλα αυτά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από όλη την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη συνυπογράφουν δελτίο τύπου, με το οποίο εξηγούν τους λόγους για τους οποίους το τμήμα θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη και όχι στη Θράκη, ενώ άξιο αναφοράς είναι το σημείο που λέει ότι το Δημοκρίτειο ουδέποτε εκδήλωσε ενδιαφέρον για ένα τέτοιο Τμήμα.

Το δελτίο τύπου, αναφέρει μεταξύ άλλων:

[…] Ως απάντηση στις επικρίσεις σχετικά με τον λόγο που δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος Τομέας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οφείλουμε να αναφέρουμε ότι:

  1. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης ποτέ δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για την σύσταση αντίστοιχου τομέα. Αντίθετα, το Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ., όπου ο τομέας λειτουργεί άτυπα από το 2011, είχε πάρει επανειλημμένα σχετικές αποφάσεις τις οποίες και είχε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας για έγκριση.
  2. Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαθέτει ήδη σημαντική εμπειρία και υψηλή τεχνογνωσία σε θέματα εκπαίδευσης μειονοτήτων και στο Πρόγραμμα Σπουδών του περιλαμβάνονται ήδη πολλά σχετικά μαθήματα, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ικανό να ανταποκριθεί αμέσως στην ανάγκη για εκπαίδευση υψηλής ποιότητας.
  3. Η πρόβλεψη αυτή διατηρεί τη δυνατότητα των νέων της μειονότητας να βγουν από τα στενά γεωγραφικά όρια και τους πολιτισμικούς περιορισμούς της Θράκης, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει και την απαραίτητη αναβάθμιση των σπουδών τους που θα είναι πλέον πανεπιστημιακού επιπέδου.
  4. Δεν υπάρχει καμία μεθοδευμένη ενέργεια υποτίμησης του Δ.Π.Θ. από την Κυβέρνησή μας. Απεναντίας, αγωνιζόμαστε καθημερινά για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου μας. Άλλωστε, το Δ.Π.Θ. εξακολουθεί να έχει την ευθύνη της εξομοίωσης των αποφοίτων της Ε.Π.Α.Θ. και σύμφωνα με τον νόμο που μόλις ψηφίστηκε, αναλαμβάνει και την ευθύνη της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και των δύο προγραμμάτων του μειονοτικού σχολείου.

Οποιεσδήποτε άλλες δηλώσεις περί «σκοπιμοτήτων» θεωρούμε ότι είναι κενές νοήματος, αφού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Στόχος μας συνεχίζει να είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους γονείς και τους νέους σπουδαστές.

[+] Για τις “σκοπιμότητες” που αναφέρει το δελτίο τύπου, ο κος Λαμπάκης είχε κάνει το εξής σχόλιο: