Σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θα γίνουν οι ακτινοθεραπείες των καρκινοπαθών της Ανατολικής – Μακεδονίας Θράκης μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του νέου Γραμμικού Επιταχυντή που προσφέρεται στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ως δωρεά από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η πληροφορία έρχεται από τη συνάντηση που είχε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Δημήτρη Αδαμίδη, ο πολιτευτής της Νεας Δημοκρατίας στον Έβρο Βαγγέλης Ρούφος, όμως υπάρχει ένα μελανό σημείο: Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο πολιτευτής μετά τη συνάντηση, δεν υπάρχει ακόμη η πολιτική απόφαση με βάση την οποία ο ΕΟΠΥΥ θα καλύψει τα έξοδα μετάβασης των καρκινοπαθών στη συμπρωτεύουσα και αυτή πρέπει να ληφθεί άμεσα καθότι οι εργασίες εγκατάστασης του Επιταχυντή ξεκινούν στο τέλος Μαρτίου.
Από τη συνάντηση που είχε ο κος Ρούφος με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, προέκυψε ως γενικό συμπέρασμα ότι η γραφειοκρατία προκαλεί σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του, με τον πολιτευτή να καλεί τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου σε συστράτευση, ώστε να εξευρεθεί λύση.
Το δελτίο τύπου:
Τη Δευτέρα 13/02/2017 επισκέφθηκα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης προκειμένου να ενημερωθώ από τον Διοικητή κ.Δημήτρη Αδαμίδη και τον Αναπληρωτή διοικητή του κ.Σταύρο Τζωίδη για τη λειτουργία του.
- Ως βασικό συμπέρασμα της συνάντησης προκύπτει το γεγονός ότι το τέρας της γραφειοκρατίας απειλεί και τον τομέα της Υγείας στην ακριτική μας περιοχή και σε ένα Νοσοκομείο που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Συγκεκριμένα:
1.Το γνωστό πρόβλημα με τα ανενεργά ασανσέρ ΔΕΝ λύνεται λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων που εμποδίζουν την Διοίκηση να πράξει τα δέοντα προκειμένου να διορθωθούν οι βλάβες. Σήμερα λειτουργούν μόνον έξι ή επτά από τα εικοσιτέσσερα ανανσέρ του κτιριακού συγκροτήματος –με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εξυπηρέτηση των ασθενών, των συνοδών και των επισκεπτών- και η αποκατάσταση των βλαβών «σκοντάφτει» σε υπογραφές και συμβάσεις του παρελθόντος και ενώ το πρόβλημα χρονίζει δεν έχει εξευρεθεί ακόμη η λύση απεμπλοκής από αυτές τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ώστε να φτάσουμε στη λύση. Οι ευθύνες όλων δεν απαλλάσσουν τη σημερινή διοίκηση η οποία πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα για να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα.
Το ΠΓΝΑ διαθέτει ένα αξιοσέβαστο αποθεματικό (30 εκατομμύρια περίπου) –ίσως από τα μεγαλύτερα αποθεματικά των νοσοκομείων της χώρας. Την ώρα που η αγορά στενάζει, ένας δημόσιος φορέας κρατεί στα ταμεία του ένα τόσο μεγάλο ποσό και ΔΕΝ το διαθέτει στην αγορά λόγω και πάλι γραφειοκρατικών αγκυλώσεων σύμφωνα με τη διοίκηση ΠΓΝΑ.
Είναι περισσότερο από αναγκαίο, αυτή την ώρα να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να «λυθούν» τα χέρια των δημόσιων λειτουργών να κινηθούν με ευελιξία .
Με δεδομένη και την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στην περιοχή μας, είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι σήμερα –υπό τις συνθήκες που όλο γνωρίζουμε- μεγάλα χρηματικά ποσά να παραμένουν φυλακισμένα και να ταλαιπωρούνται άνθρωποι ανεβοκατεβαίνοντας σκάλες, επειδή έτσι «ορίζει ο νόμος».
2.Νιώθω υποχρέωση μου να συγχαρώ τη Διοίκηση του ΠΓΝΑ για τις ενέργειες της ώστε να εξυπηρετηθούν οι καρκινοπαθείς της περιοχής σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για το διάστημα περίπου 3 μηνών που θα διαρκέσει η εγκατάσταση του νέου Γραμμικού Επιταχυντή που προέκυψε ως δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,
ΟΜΩΣ:
Είναι επιτακτική η ανάγκη της κάλυψης των εξόδων μετάβασης και διαμονής των ασθενών στη Θεσσαλονίκη από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει έξοδα μετάβασης καρκινοπαθών σε νοσοκομεία εφόσον ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όμως στην προκειμένη περίπτωση χρειάζεται η λήψη ειδικής για την περίσταση πολιτικής απόφασης. ΚΑΛΩ τους βουλευτές του Νομού να πράξουν τα δέοντα, ώστε να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση το συντομότερο δυνατό μιας και οι εργασίες αντικατάστασης του Γραμμικού Επιταχυντή ξεκινούν στο τέλος Μαρτίου και ο υπάρχων θα τεθεί σε αχρηστία.
3.Η αξιοποίηση του ακινήτου του παλαιού Νοσοκομείου περιουσίας του ΠΓΝΑ είναι ένα χρονίζον θέμα και φυσικά οι όποιες προτάσεις επ’ αυτού θα πρέπει να συζητηθούν στην τοπική κοινωνία προς όφελος της οποίας πρέπει να αποδοθεί.
4.Το θέμα με το χρόνο αναμονής για χειρουργείο (λειτουργούν από 2002 έξι από τις 10 αίθουσες που υπάρχουν) δεν λύνεται με τις λίστες χειρουργείων αλλά με πρόσληψη προσωπικού. Συγκεκριμένα η πρόσληψη αναισθησιολόγων θα ενεργοποιούσε ακόμα δύο τουλάχιστον αίθουσες, κάτι που υποσχέθηκε ο Υπουργός στην τελευταία του επίσκεψη και περιμένουμε να το δούμε να υλοποιείται.
Με εκτίμηση
Βαγγέλης Ρούφος
Πολιτευτής ΝΔ