Η Ε.Ε. “κόβει” την εύκολη βίζα των Τούρκων στα ελληνικά νησιά

Προσχώματα στην τουριστική κίνηση της φετινής σεζόν βάζει τρόπον τινά η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απαγορεύει την “εύκολη” βίζα των Τούρκων πολιτών στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Μέχρι τώρα, οι Τούρκοι πολίτες μπορούσαν εισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά να βγάζουν τη “γρήγορη” βίζα στα τελωνεία και τη διαδικασία διεκπεραίωνε η Αστυνομία. Αυτό πλέον δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημέρωσε τον Αν. Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο κι αυτός με τη σειρά του τους βουλευτές του ΒΑ Αιγαίου.

Με άλλα λόγια, αυτή η απόφαση της ΕΕ σημαίνει ότι όσοι Τούρκοι επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες στα προξενεία της Ελλάδας στην Τουρκία.

Να θυμίσουμε πάντως ότι για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αποτελεί πάγιο αίτημα η διευκόλυνση της βιζας στους Τούρκους πολίτες με στόχο την ανάπτυξη του Τουρισμού. Το παράδειγμα των νησιών δε, ήταν το βασικό επιχείρημα των τοπικών αρχόντων κάθε φορά που έθεταν το ζήτημα της βίζας στην Αθήνα. Οπότε, μετά και τη συγκεκριμένη απόφαση της Ε.Ε. μάλλον το χρόνιο αυτό αίτημα δεν θα έχει καμία τύχη.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι το αίτημα για εύκολη βίζα προς την Ελλάδα είναι ένα από τα πάγια αιτήματα της τουρκικής πλευράς στο ενταξιακό της μπρα ντε φερ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.