Αμερικανικά βέλη εναντίον των Σκοπίων – Οι ΗΠΑ προτείνουν διάλυση του κρατιδίου

Ένα ρεπορτάζ – απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι  η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Αμερική αφήνει ανεπηρέαστο τον υπόλοιπο πλανήτη φιλοξενεί σήμερα το βουλγαρικό site novinite.com.

Το ρεπορτάζ που παρατίθεται μεταφρασμένο, αναφέρει ότι ο Αμερικανός βουλευτής Dana Rohrabacher, μιλώντας σε αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό τάχθηκε υπέρ της διάλυσης των Σκοπίων και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξετάσει αλλαγές στα σύνορα των Βαλκανίων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις του αμερικανού αξιωματούχου προκάλεσαν την αντίδραση του κρατιδίου που ζητά τώρα εξηγήσεις από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρεπορτάζ μεταφρασμένο:

Την οργή τους εκφράζουν οι Σκοπιανοί από τα σχόλια του βουλευτή των ΗΠΑ Dana Rohrabacher,  ο οποίος μιλώντας σε αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό είπε ότι η «Μακεδονία» πρέπει να διαχωριστεί και ότι η δημιουργία (του κρατιδίου) ήταν μια αποτυχημένη ενέργεια.

“Τα εδάφη της θα πρέπει να διαχωριστούν (και να αποδοθούν) στα γειτονικά κράτη, στο Κόσοβο και τη Βουλγαρία”, γράφουν τα σκοπιανά ΜΜΕ μεταφέροντας τις δηλώσεις του βουλευτή στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Vizion plus TV.

To βουλγαρικό πρακτορείο BGNES μεταφέρει δηλώσεις του αμερικανού βουλευτή: «Κατά τη γνώμη μου η «Μακεδονία» δεν είναι κράτος. Με συγχωρείτε, αλλά δεν είναι κράτος. Υπάρχει ένας διαχωρισμός μέσα στην ιδια τη χώρα και δεν θα μπορέσουν ποτέ (εν. οι Σκοπιανοί) να ζήσουν όλοι μαζί.

Γι’ αυτό οι Κοσοβάροι και οι Αλβανοί των Σκοπίων πρέπει να προσαρτηθούν στο Κόσοβο και το υπόλοιπο της «Μακεδονίας» στη Βουλγαρία ή σε κάποιο άλλο κράτος με το οποίο πιστεύουν οι ίδιοι ότι συνδέονται».

«Η ιδέα ήταν να παραμείνει η «Μακεδονία» ζωντανή, επειδή κάποιος αποφάσισε πριν από 30 χρόνια ότι ήταν ένας σχηματισμός που έπρεπε να προκύψει από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας» είπε ο Αμερικανός βουλευτής, σύμφωνα με το σκοπιανό site MKD.mk

Σύμφωνα με το ίδιο site ο βουλευτής είπε ότι έχει «μια επιρροή» και ότι η «αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια» ενδεχομένως να αποτελέσει μέρος της αμερικανικής ατζέντας στο προσεχές μέλλον. Όλα αυτά, απαντώντας στο ερώτημα αν η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να «παρει πίσω» την παλιά ιδέα της δημιουργίας του κράτους των Σκοπίων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων έχει ζητήσει εξηγήσεις από το Αμερικανικό για τις δηλώσεις του Dana Rohrabacher.

Εξαιτίας των θέσεων που κατέχει, οι δηλώσεις του Αμερικανού βουλευτή προκαλούν αναστάτωση, υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ των Σκοπίων. Στην ιδια ανακοίνωση, οι διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο εκτιμούν ότι το State Department θα άρει τα διλήμματα και θα επαναβεβαιωσει τη θετική του στάση απέναντι στη «Μακεδονία» και τα Βαλκάνια.

Πάντως η δήλωση του Dana Rohrabacher δεν είναι η μοναδική επί του θέματος, τα τελευταία χρόνια.

Το 2015 ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είχε προτείνει τον διαμελισμό των Σκοπίων και προσάρτηση της δυτικής χώρας στην Αλβανία και της ανατολικής στη Βουλγαρία. Οι δηλώσεις του μάλιστα είχαν συμπέσει τότε με την κορύφωση μιας πολιτικής κρίσης που είχε καταγραφεί στα Σκόπια.

σ.σ. ο όρος “Μακεδονία” χρησιμοποιείται ως μεταφορά από τα αγγλικά στα ελληνικά, καθώς οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο όρο όταν αναφέρονται στα Σκόπια. Διαχωρίζοντας τη θέση μας από αυτή την “αναγνώριση” βάζουμε τη λέξη Μακεδονία εντός εισαγωγικών όταν αναφέρεται στο κρατίδιο. 

Το ρεπορτάζ όπως δημοσιεύτηκε στον βουλγαρικό ιστότοπο, εδώ