“Οπλίζει” ο Καραλίδης εναντίον Μέτιου με φόντο το ΕΣΠΑ και τις ΣΒΑΑ

Μπαρούτι μυρίζει η επερχόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ αφού ήδη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης πήρε θέση μάχης.

Σε ανακοίνωση που κοινοποίησε η παράταξή του “Κοινωνική Συμμαχία”, ο κος Καραλίδης κατηγορεί τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο για “άκομψη παρέμβαση” στο θέμα των ΣΒΑΑ των Δήμων: “Ο Περιφερειάρχης, αγνοώντας αφενός τον ρόλο της Περιφέρειας και την σχέση της με τους Δήμους και μη σεβόμενος αφετέρου την αυτονομία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, έκρινε και επέκρινε τα σχέδια που κατέθεσαν οι δήμοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του.
Με αυτήν την άστοχη και άκομψη παρέμβαση του ο κ. Περιφερειάρχης μόνο προβλήματα δημιούργησε.
Προσδίδοντας στον εαυτό του ρόλο πατερναλιστικό, αυτοπροβάλλεται ως ρυθμιστής των χρηματοδοτήσεων  στους Δήμους.
Εκμεταλλευόμενος την παρουσίαση των σχετικών προτάσεων Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) των Δήμων, προσπαθεί να δείξει μια κινητικότητα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Οικειοποιείται με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια των άλλων φορέων – δήμων, για να κρύψει την ανυπαρξία της Περιφέρειας ως φορέας υλοποίησης έργων στο νέο ΕΣΠΑ”. 

Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή καθώς ο επικεφαλής της παράταξης Κοινωνική Συμμαχία επιτίθεται ολομέτωπα στον κο Μέτιο κατηγορώντας τον ότι η παράταξη του από την ανάληψη των καθηκόντων της δεν έχει εντάξει ούτε ένα τεχνικό έργο στο ΕΣΠΑ 2016-2020: “Είναι γεγονός ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της, η Διοίκησης της Περιφέρειας δεν έχει να επιδείξει την ένταξη ούτε ενός νέου Τεχνικού έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Να επικεντρωθεί λοιπόν ο Περιφερειάρχης στον ρόλο για τον οποίο εκλέχθηκε, να περιορισθεί στα καθήκοντά του και στις αρμοδιότητες της Περιφέρειάς και ας αφήσει τους Δήμους να λειτουργήσουν όπως αυτοί καλύτερα γνωρίζουν”.

Σε όλα αυτά αν συνυπολογίσει κανείς και τα δημοσιεύματα που θέλουν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να κατέχει την 10η θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες σχετικά με την απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ 2016-2020, μάλλον προμηνύεται θερμό επεισόδιο στην Κομοτηνή τις επόμενες ημέρες.