Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ καταγγέλλει από την Αλεξανδρούπολη: “Η κυβέρνηση εξαρτάται από μεγάλες δυνάμεις του εσωτερικού”

Σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε από την Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος, ο οποίος είπε ότι “η ελληνική κυβέρνηση εξαρτάται από κεφάλαια του εσωτερικού και μεγάλες οικονομικές δυνάμεις και υπακούοντας στα κελεύσματα αυτών πηγαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμοθετεί ως δήθεν μνημόνια”.

Ο κος Κώστας Λουράντος, εξήγησε ότι ο ίδιος προσωπικά έχει επισκεφτεί την Κομισιόν ερευνώντας όσα γίνονται στον τομέα της Υγείας και μετά από επαφές του με τις αρμόδιες Επιτροπές, αλλά και με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσα θεσμοθετεί η ελληνική κυβέρνηση -στον συγκεκριμένο τομέα πάντα- δεν έχουν να κάνουν με ευρωπαϊκές επιταγές, αλλά με δικές της πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η αρμόδια Επιτροπή της Κομισιόν θα αποστείλει και έγγραφο στην κυβέρνηση ζητώντας διευκρινίσεις για τους λόγους για τους οποίους εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες έχουν αποτύχει σε άλλες χώρες.

Την ίδια ώρα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει αποστείλει εξώδικο και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ζητώντας εξηγήσεις για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές των φαρμάκων, που αφήνουν την ελληνική αγορά με σημαντικές ελλείψεις τις οποίες όλοι οι πολίτες λίγο-πολύ έχουν αντιληφθεί.

Ο κος Κώστας Λουράντος βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη με αφορμή την κοπή πίτας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου, η οποία συνοδεύτηκε και από μία ενημερωτική ημερίδα για θέματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως είπε ο πρόεδρος του Τάσος Τερζής.

Στα “καλά νέα” που αφορούν τη φαρμακευτική περίθαλψη συγκαταλέγεται η νέα συμφωνία φαρμακοποιών – ΕΟΠΥΥ με βάση την οποία η προμήθεια ιατρικοφαρμακευτικών προϊόντων (γάζες, επιθέματα κατάκλισης, κωλοστομίες κα) θα γίνεται από τα φαρμακεία και ο ασθενής θα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή (όπου αυτή υπάρχει), ενώ οι φαρμακοποιοί θα πληρώνονται μετά από 90 ημέρες από τον Οργανισμό. Η συμφωνία αυτή εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις απάτες που έχουν καταγραφεί με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων όλα αυτά χρόνια που γινόταν εκτός φαρμακείου.

Η ανησυχία των φαρμακοποιών όμως για την εξέλιξη του κλάδου δεν απομειώνεται, αφού και αυτοί ως ελεύθεροι επαγγελματίες πλήττονται από το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, ενώ αυτή την περίοδο μέσω του Πανελληνίου Συλλόγου έχουν υποβάλλει προτάσεις στην κυβέρνηση για από κοινού διεκδίκηση κοινοτικών κονδυλίων για την ανάβαθμιση του κλάδου. Τα κονδύλια αυτά εφόσον εξασφαλιστούν θα χρησιμοποιηθούν για την ψηφιακή αναβάθμιση των φαρμακείων, την επιμόρφωση του προσωπικού, αλλά και την ενημέρωση του κοινού μέσα από σχετικές καμπάνιες.