Αιμοκάθαρση εκτός συνόρων: Εβρίτες νεφροπαθείς κάνουν αιμοκάθαρση στην Αδριανούπολη

Μία είδηση που έχει να κάνει με την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στον Έβρο πριν από λίγες ημέρες πέρασε στα “ψιλά” είναι όμως σημαντική.

Ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν, ο Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου κ. Κασοτάκης, είπε ενώπιον του κου Ξανθού: “Ντρέπομαι που και φέτος δύο ασθενείς μου θα πάνε για αιμοκάθαρση στην Αδριανούπολη καθώς για τους τέσσερις μήνες που θα μείνουν στον Έβρο δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στο Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου”

Ο κος Κασοτάκης προφανώς αναφέρεται σε μη μόνιμους κατοίκους του βορείου Έβρου που περνούν στην περιοχή κάποιους μήνες του χρόνου μόνο, αλλά και πάλι τα περιστατικά αυτά είναι ενδεικτικά μιας κατάστασης: Οι κλινικές είναι στα όρια τους και δεν μπορούν να δεχτούν επιπλέον ασθενείς ακόμη κι αν δεν πρόκειται να κάνουν αιμοκάθαρση σε μόνιμη βάση. Και εφόσον η Αδριανούπολη είναι φυσικά πιο κοντά στο Διδυμότειχο από όσο είναι η Αλεξανδρούπολη, είναι μάλλον “λογικό” που οι ασθενείς την προτιμούν.

Να διευκρινίσουμε βέβαια ότι μιλάμε για έκτακτες περιπτώσεις και όχι για μόνιμους κατοίκους της περιοχής που προτιμούν να κάνουν τη θεραπεία τους στη γείτονα, αλλά και πάλι ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι τελικά αυτή η προσωρινή λύση, δεν θα γίνει τελικά μόνιμη;