Search
Close this search box.
(video) Ενεργειακό Πάρκο στήνεται στην Τραϊανούπολη του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να σημειωθούν στο ενεργειακό προφίλ της Αλεξανδρούπολης μέσα στην επερχόμενη διετία, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τραϊανούπολης Γιάννη Φαλέκα.

Όπως εξήγησε ο κος Φαλέκας ο στόχος που έχει τεθεί και βαίνει άμεσα προς υλοποίηση είναι η κατασκευή ενός ανοικτού Ενεργειακού Πάρκου στην Τραϊανούπολη, σε δημοτική έκταση. Σε αυτό το πάρκο θα λειτουργούν μία μονάδα παραγωγής γεωθερμίας, μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και μία μονάδα παραγωγής πέλετ.

Η μονάδα παραγωγής πέλετ θα τροφοδοτεί με καύσιμα 50 δημοτικά κτίρια, μεταξύ αυτών και όλα τα σχολεία για τα οποία μέχρι σήμερα δαπανάται το ποσό του 1.5 εκ ευρώ ετησίως για την προμήθεια πετρελαίου. Η κατασκευή της μονάδας έχει ήδη λάβει πράσινο φως υλοποίησης από το Υπουργείο Ενέργειας.

Αντίστοιχα, πράσινο φως έχουν λάβει και τα άλλα δύο έργα του σχεδιαζόμενου Πάρκου, με αυτό της γεωθερμίας να είναι η πρώτη από μία σειρά τεσσάρων παρεμβάσεων στο γεωθερμικό πεδίο της περιοχής.

Πέρα από την ενεργειακή ενίσχυση του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στην οποία στοχεύει το Πάρκο, έχει άλλη μία στόχευση που είναι η ανάπτυξη του ενεργειακού τουρισμού. Αυτό που υποστηρίζει ο κος Φαλέκας είναι ότι το Πάρκο μπορεί να γίνει έως και χώρος διεξαγωγής ακαδημαϊκών μαθημάτων/σεμιναρίων, όμως για την ενίσχυση του τουριστικού του ρόλου, θα διασυνδεθεί με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Μαΐστρου. Εκεί θα διαμορφωθεί ειδικά μία αίθουσα αφιερωμένη στην Ενέργεια, η οποία μάλιστα θα είναι προσβάσιμη και σε παιδιά.

Εν τω μεταξύ σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και το έργο της αντικατάστασης του δημοτικού φωτισμού του καλλικρατικού Δήμου, αφού λύθηκαν τα προβλήματα της χρηματοδότησης που είχαν προκύψει με την εμπλοκή στο πρόγραμμα Τζέσικα. Πρόκειται για έργο ενίσχυσης και αντικατάστασης του φωτισμού, αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας.

Τέλος εντός των επόμενων δύο ετών πρέπει να ξεκινήσουν και τα έργα παροχής οικιακού φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολης, αφού είναι από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα που έχουν ώριμη μελέτη διασύνδεσης των κατοικιών με δίκτυο φυσικού αερίου (από τη Χιλή έως και τον Απαλό).