Γραμμικός Επιταχυντής Νοσοκομείου Αλεξ/πολης: Ένα καλό και ένα κακό νέο

Η υπόθεση με τον Γραμμικό Επιταχυντή που θα φτάσει στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης κατόπιν δωρεάς του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” είναι λίγο-πολύ γνωστή. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα για θεραπείες με ακτινοβολία που είναι απαραίτητες για τους καρκινοπαθείς. Η αποδοχή της δωρεάς “πέρασε από σαράντα κύματα” παρόλα αυτά όμως ολοκληρώθηκε επιτυχώς και σε λίγους μήνες η λειτουργία του μηχανήματος θα είναι γεγονός.

Το νέο γίνεται ακόμη καλύτερο, καθώς υπάρχουν και χρονοδιαγράμματα σύμφωνα με τα οποία τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους το μηχάνημα θα λειτουργεί. Όμως για να τοποθετηθεί το νέο μηχάνημα θα πρέπει να απεγκατασταθεί το παλιό και αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει το Μάρτιο.

Και εδώ ακριβώς έρχεται το κακό νέο που λέει ότι για έξι μήνες (από Μάρτιο μέχρι Σεπτέμβριο) δεν θα γίνονται ακτινοθεραπείες στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους καρκινοπαθείς. Σημειωτέον δε, ότι το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης εξυπηρετεί τους καρκινοπαθείς από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Το πρόβλημα έθεσε υπόψη του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού κατά την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Έβρου Αναστασία Σπυρίδου, προτείνοντας όμως και συγκεκριμένη λύση προκειμένου οι καρκινοπαθείς να υποστούν τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Η λύση που πρότεινε ο Σύλλογος (από το υπόμνημα που υποβλήθηκε στον Υπουργό): 

“Τεράστια βοήθεια η υλοποίηση της Δωρεάς του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» για έναν νέο υπερσύγχρονο Γραμμικό Επιταχυντή!
Όμως μέχρι να λειτουργήσει, θα υπάρξει ένα κενό 6 μηνών, στο οποίο ΔΕΝ θα υπάρχει ακτινοθεραπεία σε όλη την Αν.Μακεδονία & Θράκη, γιατί θα πρέπει θα απεγκατασταθεί το παλιό μηχάνημα και στη θέση του να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εγκατάστασης του νέου… Το θέμα της εξυπηρέτησης των ασθενών γίνεται εκρηκτικό με απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία τους…
Το πρόβλημα θα λυθεί ριζικά:
α) με την εγκατάσταση ενός 2ου μικρού Γραμμικού Επιταχυντή στο χώρο της Μονάδας Κοβαλτίου, που έτσι κι αλλιώς θα είναι απαραίτητος και στη συνέχεια.
β) με τη διάθεση του απαραίτητου αριθμού τεχνολόγων. Σημειώνεται ότι ο μεγάλος Γραμμικός Επιταχυντής απαιτεί 4 τεχνολόγους και ο μικρός 2. Σήμερα το τμήμα μας διαθέτει μόλις 2 τεχνολόγους (ένας με απόσπαση) και χρειάζεται να μεταφερθεί άμεσα προσωπικό στο τμήμα Ακτινοθεραπείας, ίσως από άλλες διαθέσιμες υγειονομικές μονάδες της περιοχής
γ) Εγκατάσταση ενός νέου Αξονικού εξομοιωτή
δ) Με την επαναλειτουργία των απογευματινών ιατρείων, για επέκταση του χρόνου λειτουργίας του τμήματος ,με τις ανάλογες πιστώσεις  από πλευράς του ΠΓΝΕ, για το προσωπικό. Η πρωινή λειτουργία του τμήματος θα μπορεί να καλύψει περίπου 30 ασθενείς ημερησίως, ρυθμός που επιτρέπει τη θεραπεία 350-400 ασθενών ετησίως, τη στιγμή που οι ανάγκες κάλυψης της Αν. Μακεδονίας και Θράκης είναι περίπου 750 ασθενείς/έτος. Οι υπόλοιποι 350-400 ασθενείς, αν τα καταφέρουν και αν βρουν σειρά σε κάποιο μηχάνημα σε Αθήνα  ή Θεσ/νίκη, με τεράστια οικονομική επιβάρυνση ,ή θα καταλήξουν χωρίς να πάρουν θεραπεία… “