Αυξημένη επαγρύπνηση των αρχών για τα νεκρά πουλιά στο Δέλτα του Έβρου

Αρκετά νεκρά πτηνά –κύκνοι και φλαμίνγκος- εντοπίζονται αυτές τις ημέρες στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Έβρου. Πλην όμως, οι αρχές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς οι θάνατοι αποδίδονται κατά κύριο λόγο στην εξάντληση των πτηνών από το μεταναστευτικό τους ταξίδι που σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη νότια Ευρώπη τα οδηγούν στο θάνατο.

Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά, τόσο από το Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου, όσο και από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της ΠΕ Έβρου, εν τούτοις οι δηλώσεις τους είναι καθησυχαστικές.

Όσο για την Κτηνιατρική Υπηρεσία της ΠΕ Έβρου παρακολουθεί στενά και την εξάπλωση του ιού της γρίπης των πτηνών, η οποία δεν έχει εμφανιστεί μεν στον Έβρο σε μεγάλο πληθυσμό), ωστόσο υπάρχει μία ανησυχία καθώς η εξάπλωση και η διασπορά της νόσου στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη.

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τύπος γρίπης δεν απειλεί τον άνθρωπο, αλλά επισύρει ομαδικές θανατώσεις κοπαδιών αν εντοπιστεί σε οικόσιτες ή εμπορικές πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.