Η κυβέρνηση βλέπει θετικά την αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου είπε από την Αλεξανδρούπολη ο Υπουργός Υγείας

Την θετική στάση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο διοικητικής αυτοτέλειας του Νοσοκομείου του Διδυμοτείχου, αποκάλυψε από την Αλεξανδρούπολη ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ο κος Ξανθός με την επίσκεψή του στο ΠΓΝΑ ολοκλήρωσε ένα κύκλο επισκέψεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θράκης, που ξεκίνησε από την Ξάνθη.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του κου Ξανθού οι συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων ανά την Ελλάδα ήταν ένα σχέδιο που τελικά δεν λειτούργησε και ως εκ τούτου πρέπει να επανεξεταστεί και τα συγχωνευθέντα νοσοκομεία να επιστρέψουν στη διοικητική τους αυτοτέλεια.

Ο κος Ξανθός βρέθηκε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης και μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για τη διάσωση της Υγείας και τα επιτεύγματα της στον συγκεκριμένο τομέα προεξαρχούσης της κατάργησης του λεγόμενου “πεντάευρου” που είχε επιβάλλει ως εισιτήριο στα Νοσοκομεία ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν ήταν Υπουργός.

Ο κος Ξανθός παραδέχτηκε ότι η δημοσιονομική επιτροπεία υπό την οποία τελεί η χώρα (και που κατά τον ίδιο η χώρα τέθηκε υπό αυτής, επειδή στη διαπραγμάτευση του 2015 δεν υπήρχε άλλη επιλογή) στερεί από την κυβέρνηση τη δυνατότητα των παρεμβάσεων που επιθυμεί, πλην όμως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το περιθώριο που υπάρχει στο μέγιστο.

Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση πέρυσι διέσωσε το ΕΣΥ αποφεύγοντας το “blackout” και εξουδετερώνοντας την υγειονομική βόμβα που απειλούσε την Ελλάδα. Στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας πάντως περιλαμβάνονται σειρά αλλαγών που αφορούν τόσο το ΕΣΥ, όσο και την ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως επίσης και τις σχέσεις μεταξύ τους, για τις οποίες ο κος Ξανθός παραδέχτηκε ότι είναι οξυμένες λέγοντας: “υπάρχουν τριβές στις σχέσεις του ΕΣΥ με το Πανεπιστήμιο, το ξέρουμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν αυτές οι τριβές”. 

Ο κος Ξανθός προανήγγειλε από την Αλεξανδρούπολη και αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης των γιατρών του ΕΣΥ, αφού οι διαγωνισμοί δεν θα προκηρύσσονται πλέον σε επίπεδο νοσοκομείων, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, αλλά σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και υπό ένα συνολικό πρίσμα ελλείψεων. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά και τρόπους παροχής κινήτρων ώστε οι γιατροί να αποδέχονται θέσεις σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές

Στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης ο κος Ξανθός άκουσε σειρά ζητημάτων που αφορούν τον τομέα της Υγείας σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο, που του ετέθησαν από εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων των γιατρών και των νοσηλευτών, αλλά και εκπροσώπους συλλόγων που σχετίζονται με την Υγεία όπως ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδότων, ο Σύλλογος Νεφροπαθών και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Έβρου “Συνεχίζω”. Ανεξάρτητα από τα επιμέρους προβλήματα που έθεσε ο καθένας ο κοινός παρονομαστής όλων των προβληματισμών ήταν η υποστελέχωση των μονάδων υγείας και οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα νοσοκομεία, συνεπεία της οικονομικής κρίσης. Πάντως ο κος Ξανθός επιχείρησε να απαντήσει σε όλα όσα άκουσε, ενώ οι πανεπιστημιακοί γιατροί του ΠΓΝΑ δεν εκπροσωπήθηκαν στη δημόσια συζήτηση που προκάλεσε ο Υπουργός, αλλά είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του στην οποία του έθεσαν τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Από τα “σημαντικά” που ακούστηκαν στο αμφιθέατρο ήταν αυτό της έλλειψης ειδικευόμενων γιατρών, αφού υπάρχουν κλινικές του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης που δεν έχουν ούτε έναν με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Η επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, προκάλεσε και μία μικρής κλίμακας κινητοποίηση στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου, όπου εργαζόμενοι αλλά και γιατροί τον περίμεναν με πανό και συνθήματα όπως “πάρτε τα μνημόνια και φύγετε από δω”.