21 χρόνια μετά, τα Ίμια παραμένουν σε καθεστώς “γκρίζων ζωνών”

Εικοσιένα χρόνια έχουν περάσει από τον Ιανουάριο του 1996 όταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν βρεθεί στο χειρότερο σημείο της πρόσφατης ιστορίας.

Ο λόγος φυσικά για την κρίση των Ιμίων, που αποκλιμακώθηκε τελικά με μία αμφιλεγόμενη παρέμβαση της Αμερικής (υπό την προεδρία του Μπιλ Κλίντον) καθώς έληξε το ξημέρωμα της 31ης Ιανουαρίου εκείνου του έτους με τις δύο βραχονησίδες να τίθενται υπό καθεστώς “γκρίζων ζωνών”, αφού είχε γίνει δεκτή -και ισχύει μέχρι σήμερα- εκτατέρωθεν η πρόταση του τότε υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ “Όχι πλοία, όχι στρατέυματα, όχι σημαίες”.

Κατά την άποψη των περισσοτέρων η κρίση των Ιμίων έληξε εις βάρος της ελληνικής πλευράς αφού η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ακριτικών βραχονησίδων λογίζεται ως “κέρδος” για την Τουρκία.

Ιστορικό έχει μείνει και το “ευχαριστώ” του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη προς τους Αμερικάνους για την συνδρομή τους στην αποκλιμάκωση της κρίσης. Όπως επίσης κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το θάνατο των τριών Ελλήνων αξιωματικών που επέβαιναν σε ελικόπτερο που κατέπεσε ενώ επιχειρούσε στα Ίμια τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996. Ακόμη και σήμερα τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου είναι υπό αμφισβήτηση με την επίσημη εκδοχή να λέει ότι το σκάφος έπεσε εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών του πιλότου λόγω του κακού καιρού και την ανεπίσημη ότι το σκάφος καταρρίφθηκε από τους Τούρκους κομάντος και τελικά το γεγονός αποσιωπήθηκε.

Σήμερα, 21 χρόνια μετά οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας για την ελληνικότητα των Ιμίων παραμένουν στο προσκήνιο και μάλλον έχουν φουντώσει, μετά και την αρνητική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών που είχαν αυτομολήσει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην γείτονα.

Τις ημέρες τις 21ης “επετείου” από τη συγκεκριμένη κρίση, η Τουρκία φρόντισε να υπενθυμίσει το ενδιαφέρον της για τις βραχονησίδες με απόπειρα επίσκεψης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ακάρ Χουλουσί. Ο Τούρκος αρχηγός επιχείρησε να φτάσει στις νησίδες συνοδευόμενος από άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του τουρκικού στρατού. Οι Τούρκοι επέβαιναν σε δύο πυραυλάκατους όμως η πορεία τους προς τα Ίμια ανασχέθηκε από το ελληνικό πολεμικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή.