Πριν από μερικές ημέρες στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, γεννήθηκε ο “Λιθοξόος”. Ο “Λιθοξόος” είναι η εταιρία λαϊκής βάσης που είχαν ανακοινώσει οι κάτοικοι και οι καταγόμενοι των Πετρωτών του Δήμου Ορεστιάδας, με στόχο να αναλάβουν την εκμετάλλευση του ζεόλιθου της περιοχής.
Ένα από τα βασικά στελέχη αυτής της προσπάθειας είναι η δημοτική σύμβουλος Ορεστιάδας Μαρία Γκουγκουσκίδου, η οποία ταξίδεψε στη Γερμανία και μιλώντας στο “R” αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες αυτού του πρωτότυπου εγχειρήματος. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η κα Γκουγκουσκίδου ενημερώνει για όλα τα βήματα που έχουν γίνει ως τώρα αναφορικά με τη σύσταση της εταιρίας, αλλά και για τη στάση που θα κρατήσει ο Δήμος Ορεστιάδας, και η οποία παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Πόσοι ήταν τελικά οι άνθρωποι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στην εταιρία «Λιθοξόος»;
Η επωνυμία της εταιρίας είναι “ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΠΕΤΡΩΤΩΝ, ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ” και ο διακριτικός τίτλος “Ο ΛΙΘΟΞΟΟΣ”. Οι άνθρωποι που έως σήμερα έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην εταιρία είναι περίπου 200, ο αριθμός τους όμως αυξάνεται συνεχώς, αφού, μετά και την τελευταία ενημέρωση στη Στουτγκάρδη αλλά και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, επικοινωνούν συνεχώς μαζί μας άνθρωποι που κατάγονται από τα Πετρωτά και δηλώνουν την επιθυμία τους να γίνουν μέτοχοι.
Η εταιρία έχει πάρει την τελική της μορφή; Αν ναι, ποια είναι αυτή; Αν όχι, πότε θα ολοκληρωθεί;
Η εταιρία δεν έχει ιδρυθεί ακόμη. Το περιεχόμενο του καταστατικού έχει αποφασιστεί και ψηφιστεί από την ιδρυτική συνέλευση στη Στουτγκάρδη. Αυτό που μένει είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγκέντρωσης των εγγράφων που είναι απαραίτητα για κάθε ιδρυτικό μέλος μιας ανώνυμης εταιρίας και στη συνέχεια η υπογραφή του καταστατικού από όλους.
Η έδρα της εταιρίας που θα είναι; Στην Ελλάδα ή στη Γερμανία;
Η έδρα της εταιρίας θα είναι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Πετρωτά του Δήμου Ορεστιάδας, όπου και βρίσκεται ο ζεόλιθος.
Πώς μπορεί μία εταιρία σαν το «Λιθοξόο» να αναπτύξει επιχειρηματική δράση; Υπάρχουν εκ των ενόντων στελέχη που έχουν τις κατάλληλες γνώσεις; Θα προσληφθούν ειδικοί;
Η γενική συνέλευση της εταιρίας θα εκλέξει ένα διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα διοικεί και θα διαχειρίζεται τις υποθέσεις της εταιρίας. Τα μέλη που θα εκλεγούν και θα απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο προφανώς θα πρέπει να έχουν τις ιδιαίτερες αυτές ικανότητες και γνώσεις που απαιτούνται για τη διοίκηση μιας επιχείρησης. Από εκεί και πέρα όμως θα υπάρξουν σίγουρα συνεργασίες με ανθρώπους εξειδικευμένους στον τομέα που αποτελεί και τον σκοπό της εταιρίας μας, ήτοι την εξόρυξη, επεξεργασία και εμπορία του υφιστάμενου ορυκτού πλούτου της περιοχής και δη του ζεόλιθου και της πέτρας.
Γνωρίζουμε ότι ο «Λιθοξόος» συστάθηκε με στόχο την εκμετάλλευση του ζεόλιθου στην περιοχή των Πετρωτών. Όμως εκεί δραστηριοποιείται και η εταιρία «Όλυμπος» και ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Το πέτρωμα «φτάνει για όλους»;
Κατά την άποψή μας ο ζεόλιθος, όπως και κάθε ορυκτό πέτρωμα, είναι ένα κοινό αγαθό, που δημιουργήθηκε από τη φύση, το κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές και είναι περιορισμένο, παρά το γεγονός ότι το σημερινό οικονομικό σύστημα αντιμετωπίζει τα φυσικά κοινά σαν να βρίσκονται σε αφθονία. Χρήστες του κοινού αυτού αγαθού πρέπει να είμαστε εμείς, τα μέλη της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι πρέπει να θεσπίσουμε τους κανόνες διαχείρισής του, όχι με όρους οικονομίας της αγοράς και με σκοπό την απόκτηση υψηλών επενδυτικών κερδών, αλλά με σκοπό την εξασφάλιση της επιβίωσής μας, την ακεραιότητα και τη συνέχεια της κοινότητάς μας, καθώς και τη δίκαιη διανομή και την υπεύθυνη χρήση του φυσικού αυτού αγαθού. Μόνο εμείς που είτε κατοικούμε στον τόπο αυτό, είτε με οποιονδήποτε τρόπο συνδεόμαστε μ’ αυτόν, είμαστε αυτοί που έχουμε τη γνώση, την αγάπη, την ικανότητα αλλά και την ευθύνη να αποφασίσουμε ποιο ποσοστό του ζεόλιθου που κρύβει η γη μας μπορούμε να καταναλώσουμε και με ποιον τρόπο, έτσι ώστε να μην βλάψουμε το φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον, να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας και ταυτόχρονα να αφήσουμε το πολύτιμο αυτό φυσικό κοινό αγαθό και για τις επόμενες γενιές.
Είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι να εμποδίσουμε οποιονδήποτε προσπαθήσει να καταστήσει τον ζεόλιθο των Πετρωτών αντικείμενο ληστρικής εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας των λίγων σε βάρος των πολλών και όχι μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας με ορθολογική διαχείριση και σεβασμό στο περιβάλλον.
Αν πούμε ότι η συνάντηση της Γερμανίας ήταν ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση του «Λιθοξόου», ποιο είναι το επόμενο;
Το επόμενο βήμα είναι η πραγματική ίδρυση της εταιρίας και η εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου που θα την διοικήσει και θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που έχουμε εκπονήσει.
Η πρόταση του Δήμου Ορεστιάδας για διαχείριση του ζεόλιθου από μία εταιρία σαν τον «Λιθοξόο», είναι ακόμη σε ισχύ; Αν ναι –και επειδή είναι μάλλον κατανοητό ότι δεν μπορούν να υπάρχουν πολλές τέτοιες εταιρίες- ο «Λιθοξόος» θα δεχόταν ως μέτοχό του τον Δήμο;
Ως προσωρινό διοικητικό συμβούλιο επισκεφθήκαμε τον Δήμαρχο Ορεστιάδας, του εκθέσαμε τις απόψεις και τους στόχους μας και του ζητήσαμε τη συμπαράσταση του Δήμου Ορεστιάδας στο εγχείρημά μας αυτό. Εμείς θα επιθυμούσαμε τη συμμετοχή του Δήμου ως μετόχου της εταιρίας μας, επειδή όμως αυτό απαγορεύεται από τις διατάξεις του Καλλικράτη, ζητήσαμε τη συνεργασία του με οποιονδήποτε τρόπο είναι αυτό δυνατό.
Ο Δήμαρχος μας απάντησε ότι και ο Δήμος Ορεστιάδας επεξεργάζεται ένα δικό του σχέδιο εξόρυξης ζεόλιθου μέσω της διαδημοτικής του επιχείρησης αξιοποίησης και ανάδειξης ποταμού Άρδα, η οποία σήμερα διαχειρίζεται την αμμοληψία στον ποταμό Άρδα.
Εν τέλει και αν πούμε ότι ο «Λιθοξόος» ξεκινάει αύριο να λειτουργεί, σε πόσο καιρό θα μπορούμε να κρατάμε στα χέρια μας ζεόλιθο που έχει εξορυχθεί και επεξεργαστεί από τον ίδιο;
Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί αυτό χρονικά, διότι δεν γνωρίζουμε πόσο σύντομα θα ανταποκριθούν οι υπηρεσίες στις οποίες θα χρειαστεί να απευθυνθούμε για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και διότι προφανώς θα αντιμετωπίσουμε εμπόδια και δυσκολίες, τα οποία δεν ξέρουμε πόσο σύντομα θα μπορέσουμε να υπερκεράσουμε.