Την πρόθεση των κατοίκων των Πετρωτών να προσφύγουν στο δικαστήριο σχετικά με την πρόθεση εκμετάλλευσης του ζεόλιθου της περιοχής τους από την εταιρία “Όλυμπος” σχολιάζει η ίδια η εταιρία. Η διάσταση των απόψεων των κατοίκων με την εταιρία είναι από καιρό γνωστή, ωστόσο πρόσφατα ανακινήθηκε από το site alexpoli.gr το οποίο φιλοξένησε σχετικό ρεπορτάζ.
Σε αυτό το ρεπορτάζ θέλησε να απαντήσει η εταιρία, πάλι μέσω του ίδιου site. Στην ανακοίνωσή της που μπορείτε να βρείτε ολόκληρη εδώ, η εταιρία σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: “[…] Τέλος, για να ολοκληρώσουμε, θέλουμε να επισημάνουμε ότι σήμερα στον Έβρο η κατανάλωση Ζεολίθου αυξάνεται με μικρό ρυθμό αλλά σταθερά, η δε εισαγωγή και εμπορία Ζεολίθου (επικρατεί σχεδόν μονοπώλιο μιας παραγωγού εταιρίας γειτονικής Χώρας) αποτελεί μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση.
Οι δικαστικές διαμάχες είναι ο καλύτερος τρόπος για να συντηρείται η παραπάνω κατάσταση και η εκμετάλλευση του Ελληνικού Ζεολίθου να συνεχίζει να βρίσκεται σε…. ύπνωση όπως, δυστυχώς για το Ζεόλιθο, συμβαίνει αυτό εδώ και πάνω από δέκα χρόνια”
Το γάντι που πέταξε η “Όλυμπος” σήκωσε η δημοτική σύμβουλος Ορεστιάδας και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Πετρωτών “ο Ζεόλιθος”, Μαρία Γκουγκουσκίδου, επαναλαμβάνοντας τη θέση των κατοίκων του οικισμού: “[…] Καθόλου δε δεν μας αφορούν προβοκατόρικες δηλώσεις περί συντήρησης της κατάστασης “ύπνωσης” του ζεόλιθου στην περιοχή μας, καθώς αυτές αφορούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που αντιμάχονται πάνω από το ζεόλιθο των Πετρωτών εδώ και χρόνια και σίγουρα όχι τους κατοίκους ενός χωριού που μάχονται για την προάσπιση του τοπικού τους πλούτου, την ανάπτυξη της περιοχής τους και το μέλλον των παιδιών τους”
Ολόκληρη η δήλωση της κας Γκουγκουσκίδου:
Η δημοσιοποίηση των “απόψεων” της εταιρίας ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε., η οποία επιδιώκει την εξόρυξη και εκμετάλλευση του ζεόλιθου των Πετρωτών, έρχεται σε μια στιγμή που αναμένεται η έκδοση, προσωρινών έστω, δικαστικών αποφάσεων, επί προσφυγών μας κατά σταδίων της διαδικασίας που ακολουθεί η ως άνω εταιρία για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών, καθώς και σε μια στιγμή που επίκειται η επίσκεψή μας στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, η οποία θα οδηγήσει στη σύσταση της σχεδιαζόμενης από εμάς εταιρίας για την εξόρυξη, επεξεργασία και αξιοποίηση του ορυκτού αυτού πλούτου στον ίδιο τον τόπο του, στον οποίο και ανήκει.
Οι “απόψεις” της εταιρίας ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε. είναι ανειλικρινείς και δεν συνάδουν με τις διαδικασίες που έχει έως σήμερα η ίδια δρομολογήσει και με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που της έχει ήδη εγκριθεί, η οποία αφορά τη θέση Κόκκαλο των Πετρωτών και περιλαμβάνει εκμετάλλευση λατομείου για την εξόρυξη ζεόλιθου, για χρονική περίοδο τουλάχιστον 15 ετών, με εξορυκτική παραγωγή περίπου 10.000 τόνων ανά έτος, με μεταφορά όλου του πετρώματος στο εργοστάσιο της εταιρίας στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης και με μίσθωμα το ευτελές ποσό των 14 ευρώ ανά στρέμμα για την πρώτη τριετία της μίσθωσης και το ποσό των 80 ευρώ ανά στρέμμα για το υπόλοιπο διάστημα της αρχικής δεκαπενταετούς μίσθωσης.
Επομένως οι ισχυρισμοί της ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε. για δήθεν διετή μόνο επεξεργασία του πετρώματος στο εργοστάσιό της στην Άσσηρο, ενώ στη συνέχεια η επεξεργασία θα γίνει επί τόπου, είναι υποκριτικοί και παραπλανητικοί και προφανή στόχο έχουν τον προσωρινό κατευνασμό των αντιδράσεων.
Τον ίδιο στόχο είχε και η πρόταση της ως άνω εταιρίας, στις 27-7-2016, να καταβάλει, ωσάν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, στην Κοινότητα Πετρωτών το ποσό των 6.000 ευρώ ανά έτος και για μια τριετία, προκειμένου να σταματήσουν οι προσφυγές και να γίνει παραίτηση από τις ήδη εκκρεμείς, για να αποκατασταθεί τάχα το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Εμείς τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε τον ορυκτό πλούτο του τόπου μας και να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια ληστρικής εκμετάλλευσης αυτού από επενδυτές που μοναδικό στόχο έχουν το ιδιωτικό κέρδος.
Καθόλου δε δεν μας αφορούν προβοκατόρικες δηλώσεις περί συντήρησης της κατάστασης “ύπνωσης” του ζεόλιθου στην περιοχή μας, καθώς αυτές αφορούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που αντιμάχονται πάνω από το ζεόλιθο των Πετρωτών εδώ και χρόνια και σίγουρα όχι τους κατοίκους ενός χωριού που μάχονται για την προάσπιση του τοπικού τους πλούτου, την ανάπτυξη της περιοχής τους και το μέλλον των παιδιών τους.