Αφύλακτο πλέον το παλιό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης – Στον “αέρα” οι Σύλλογοι που στεγάζονται εκεί

Μία νέα σελίδα ξεκίνησε να γράφεται από σήμερα στην ιστορία του παλιού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης στην οδό Δήμητρας. Κι αυτό γιατί η νυν Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη διεκδίκηση του συγκεκριμένου κτιρίου.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο διοικητής του Ιδρύματος Δημήτρης Αδαμίδης ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν είναι πλέον συμφέρουσα η διεκδίκηση του συγκεκριμένου κτιρίου και ως εκ τούτου παραιτείται αυτής. Αυτό σημαίνει ότι το κτίριο και το οικόπεδο του Νοσοκομείου επιστρέφουν στον αρχικό τους κάτοχο που είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπροσωπείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Η ιστορία του Παλιού Νοσοκομείου εν συντομία

Το παλιό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης κατασκευάστηκε επί Χούντας σε δύο οικόπεδα «βασιλικά». Μετά τη μεταπολίτευση, τα οικόπεδα αυτά περιήλθαν στην κυριότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, ήτοι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το κτίριο και τα οικόπεδα ήταν παραχωρημένα στο Νομικό Πρόσωπο του Νοσοκομείου έως ότου και εφόσον χρησιμοποιούνταν για υπηρεσίες υγείας. Αφ’ ης στιγμής το Νοσοκομείο μετακόμισε στη Δραγάνα, ο χώρος της οδού Δήμητρας θα έπρεπε να είχε επιστραφεί στον κύριο του, εν τούτοις οι διοικήσεις από τότε και έως σήμερα, διεκδικούσαν το χώρο για χρήσεις Υγείας, με την τελευταία πρόταση να αναφέρεται σε κατασκευή μονάδας αποκατάστασης χρονίως πασχόντων στο κτίριο της Δήμητρας. Η παρούσα διοίκηση όμως έκρινε ως μη συμφέρουσα την πρόταση αυτή και μάλιστα εξασφάλισε χρήματα για την κατασκευή της Μονάδας Αποκατάστασης εντός του Νοσοκομείου της Δραγάνας, από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG (σε συνεργασία με το βουλγαρικό νοσοκομείο του Σβίλενγκραντ).Ως εκ τούτου αποσύρεται από τη διεκδίκηση.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η εξέλιξη:

Πρώτη «συνέπεια» της παραίτησης του Νοσοκομείου από τη διεκδίκηση του κτιρίου, είναι το γεγονός ότι θα μείνει αφύλακτο (σ.σ. έως τώρα, το Νοσοκομείο έστελνε εκεί μία βάρδια security τις νυχτερινές ώρες).

Έπειτα, μένουν έωλες όλες οι συμβάσεις παραχώρησης των συλλόγων που στεγάζονται στο χώρο του παλιού Νοσοκομείου (Σύλλογος ΑμεΑ, Σύλλογος Πολυτέκνων, Σωματείο «Κιβωτός» κα). Όπερ σημαίνει ότι όσοι από τους Συλλόγους επιθυμούν να παραμείνουν εκεί πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να κάνουν εκ νέου συμβάσεις (εφόσον φυσικά το Υπουργείο συναινέσει).

Μετά την αποχώρηση του Νοσοκομείου από τη διεκδίκηση ανοίγει ο δρόμος για διεκδίκηση της κυριότητας ή της χρήσης του χώρου από άλλους φορείς, όπως ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ή η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ή οι δυο τους σε συνδυασμό.

Ασφαλείς πληροφορίες του «R» αναφέρουν ότι έχει ήδη γίνει μία εκτεταμένη έρευνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παλιού Νοσοκομείου όπως επίσης και μία αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του. Πάντως, ενδιαφέρον μεταστέγασης στο χώρο έχουν επιδείξει η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έγινε κρούση και στο Δικαστήριο για μεταστέγασή του εκεί, αλλά κανείς εκ των υπευθύνων δεν ανταποκρίθηκε.

Εν τέλει, να σημειώσουμε ότι η έρευνα στην οποία αναφερθήκαμε κατέδειξε ότι η ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου, θα στοιχίσει 8.5 εκ ευρώ (εφόσον φυσικά αποφασιστεί να γίνει). Εν τω μεταξύ πρέπει να καταγραφεί ότι το κεντρικό κτίριο του παλιού Νοσοκομείου δεν έχει μελέτη στατικότητας – δεν είχε γίνει από την κατασκευή του, αλλά και σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του (πάνω από 20) κανείς δεν μερίμνησε ώστε η μελέτη να καταρτιστεί. Αυτό είναι σημαντικό πρώτον γιατί καταδεικνύει ένα μεγάλο κενό στον τρόπο λειτουργίας τω διοικήσεων του ιδρύματος καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, αλλά σημαίνει επίσης ότι αν τελικά αποφασιστεί η χρήση του κτιρίου ως έχει, από οποιονδήποτε φορέα, τότε αυτός ο φορέας θα πρέπει να καταρτίσει και μελέτη στατικότητας.