Search
Close this search box.
Ο Κώστας Γκουρλουμένος είναι από το Διδυμότειχο και ξέρει καλά τα μυστικά των drones!

Ο Κώστας Γκουρλουμένος κατάγεται από το Διδυμότειχο, αλλά ζει στην Αθήνα. Εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ωστόσο πριν από τέσσερα χρόνια αποσπάστηκε για δύο χρόνια στη γενέτειρα του, όπου μεταξύ άλλων ανέπτυξε και ένα hobby. Αυτό είναι η λήψη βίντεο με drones και η ενασχόληση με αυτά τον έφερε μπροστά σε μία μεγάλη αγάπη! Σήμερα ο Κώστας δεν ζει πια στο Διδυμότειχο, αλλά η αγάπη του για τα drones μεγάλωσε τόσο που σήμερα θεωρείται ένας από τους καλύτερους χειριστές/κινηματογραφιστές του κόσμου με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία DJI – που είναι από τους κορυφαίους κατασκευαστές drones στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας κατετάγη στην 82η θέση στον κόσμο και 1ος στην Ελλάδα. Με αφορμή αυτή τη διάκριση, ο Κώστας μίλησε στο “R” και μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο της εναέριας βιντεοσκόπησης!

Τί είναι drone;

Ουσιαστικά μιλάμε για UAVs δηλαδή για unmaned aerial vehicles, μη επανδρωμένα πτητικά οχήματα. Είναι το αποτέλεσμα της ραγδαίας εξέλιξης της ρομποτικής στον τομέα των πτητικών συσκευών, ουσιαστικά ένας ιπτάμενος μηχανισμός που αποτελείται από πάρα πολλούς αισθητήρες και μπορεί να πραγματοποιήσει πτήσεις είτε εντελώς αυτόνομα είτε μέσω ελέγχου από επίγειο σταθμό.

Από πού κόλλησες το μικρόβιο του drone;

Όταν το 2013 και για δύο χρόνια αποσπάστηκα στον Δήμο Διδυμοτείχου και ασχολήθηκα με την δημιουργία του portal της πόλης, επειδή ένιωσα την ανάγκη να παρουσιάσω κάτι εντελώς πρωτότυπο, κάτι που δεν είχε δει κανείς ως τότε και μιας και ήμουν χρήστης των γνωστών καμερών δράσης gopro, έψαξα στο διαδίκτυο για να βρω τρόπους να την σηκώσω στον αέρα και έπεσα πάνω σε μια άγνωστη τότε Κινεζική εταιρεία, την DJI η οποία είχε μόλις βγάλει το πρώτο της μοντέλο για κάμερες gopro, το Phantom 1. Κατάφερα και έπεισα το Δημοτικό Συμβούλιο να το αγοράσουμε, τότε μας στοίχισε γύρω στα 2800 ευρώ από Κίνα και γίναμε ο πρώτος Δημόσιος Οργανισμός στην χώρα με δικό του Drone. Χάρη σε εκείνο το πρώτο drone, εμπλούτισα την διαδικτυακή παρουσία του Διδυμοτείχου με δεκάδες βίντεο και εκατοντάδες εναέριες φωτογραφίες, το χρονικό διάστημα που δούλευα εκεί, δείχνοντας τα αξιοθέατα του Δήμου από μια εντελώς νέα για εκείνη την εποχή οπτική γωνία, το γνωστό bird’s-eye view (Την ματιά των πουλιών!).

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ασχοληθεί κάποιος με τα drones και τις λήψεις με αυτα;

Βασικά να «το έχει» με την εικόνα και την φωτογραφία. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κάμερα που μπορείς να την σηκώσεις στον αέρα και να δημιουργήσεις με όριο μόνο την φαντασία σου.

Η τεράστια αποδοχή των drones παγκοσμίως επήλθε χάρη στην εταιρεία DJI η οποία με τις εκπληκτικής ποιότητας συσκευές της κατάφερε και ελέγχει το 70% της παγκόσμιας αγοράς, εκδημοκρατίζοντας κατά κάποιον τρόπο την δημιουργικότητα. Μέσα σε μόλις 4 χρόνια, από μια άσημη Κινεζική εταιρεία μετατράπηκε σε μια εταιρεία με σημερινή αξία 10 δις δολάρια και ο λόγος που τα αναφέρω όλα αυτά είναι γιατί αυτή η εταιρεία κατάφερε και «εξανάγκασε» όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου, αρχικώς από τις ΗΠΑ, να αλλάξουν τις νομοθεσίες τους μιας κανείς δεν περίμενε η τεχνολογία αυτή να γίνει προσιτή στον καθένα.

Έτσι λοιπόν ήδη από το 2016 επιβλήθηκαν στις ΗΠΑ «τέλη κυκλοφορίας» για drones, όπου ο κάθε ιδιοκτήτης, είτε τα χρησιμοποιεί για διασκέδαση είτε για επαγγελματικούς σκοπούς θα πρέπει να κάνει την αντίστοιχη δήλωση πληρώνοντας το αντίτιμο που από ότι νομίζω ξεκινά από 5 δολάρια ετησίως.

Η νομοθεσία αυτή πέρασε και στην Ευρώπη και ήδη οι περισσότερες κυβερνήσεις εφαρμόζουν κάτι αντίστοιχο με παραλλαγές. Στην Ελλάδα οι περιορισμοί θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1/1/2017 και από ότι γνωρίζω, τέλη θα πληρώνουν όσοι θα τα χρησιμοποιούν επαγγελματικά (φωτογράφοι, κινηματογραφιστές κλπ). Φυσικά θα υπάρχουν περιορισμοί στο ύψος και στον τρόπο πτήσης για λόγους ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικότητας.

Δείγμα από τη δουλειά του Κώστα

Είναι ακριβό «σπορ» το drone;

Ένα καλό βασικό drone για να ξεκινήσει να ασχολείται κανείς στοιχίζει όσο μια καλή φωτογραφική μηχανή, γύρω στα 1000 με 1500 ευρώ. Ανάλογα με την ποιότητα και την χρήση για την οποία προορίζεται η εικόνα, μπορεί και να ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ μαζί με την κάμερα, εάν πρόκειται για drones που σηκώνουν κάμερες της RED και της Alexa, (αυτές που χρησιμοποιούνται από το Hollywood για τον κινηματογράφο).

Φτάνει μόνο να είναι κάποιος καλός χειριστής drone ή πρέπει να ασχοληθεί και με την επεξεργασία της εικόνας για να βγει ολοκληρωμένο αποτέλεσμα;

Εξαρτάται από τις απαιτήσεις του καθένα. Τα νέου τύπου drone ουσιαστικά πιλοτάρονται από tablets μιας και διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα εντοπισμού θέσης και αποφυγής εμποδίων. Όσο και να προσπαθήσει κανείς, τα νέα μοντέλα της DJI του 2016 και 2017 δεν μπορεί να τα ρίξει ούτε πάνω σε δέντρα ούτε πάνω σε ανθρώπους. Έχουν την ικανότητα να αισθάνονται τα αντικείμενα από απόσταση 30 μέτρων και να σταματάνε!

Αν κάποιος θέλει απλά να βγάζει τις προσωπικές και οικογενειακές του στιγμές και τις εκδρομές του, απαιτούνται μόνο βασικές γνώσεις. Εάν όμως θέλει να αναπτύξει το ταλέντο του και να δημιουργήσει, είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά, τότε απαιτείται να γνωρίζει πλήρως όλα τα μυστικά της φωτογραφίας, φωτισμό κλπ, όλες τις τεχνικές επεξεργασίας εικόνας (χρωματική επεξεργασία, μοντάζ) και ένα πλήθος από προγράμματα όπως Davinci Resolve, Final Cut X Pro, Adobe Premiere, Adobe After Effects κλπ).

Όταν δημιουργείς μόνος σου, είναι σαν να διευθύνεις μια ορχήστρα όπου τα μέλη της είναι οι ικανότητες και τα ταλέντα σου σε ένα πλήθος από διαφορετικά πράγματα.

Το drone είναι μόδα; Είναι τάση; Είναι τέχνη; Πώς το χαρακτηρίζεις;

Είναι απλά η εξέλιξη, Όπως ήταν το smartphone στην τηλεφωνία έτσι είναι και τα Drones στην τέχνη της εικόνας. Την ανέβασαν μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά σε ένα άλλο επίπεδο κάνοντάς την μάλιστα προσιτή στον καθένα. Ta drones ήρθαν για να μείνουν και να αλλάξουν τα πάντα γύρω μας και δεν αναφέρομαι μόνο στην εικόνα, αναφέρομαι σε αυτό που έρχεται, τα αγροτικά drones που θα λένε στον γεωργό τί ανάγκη έχει το κάθε φυτό στο χωράφι του με ακρίβεια ίντσας, που θα ανακαλύπτουν και θα ψεκάζουν τα ζιζάνια, τα drones για επιθεωρήσεις κτιρίων και αυθαιρεσιών μέχρι και τα drones που θα μεταφέρουν ανθρώπους σαν ταξί, σε κοντινές αποστάσεις! Οι χρήσεις είναι χιλιάδες και οι εξελίξεις ραγδαίες.

Ξέρουμε οτι παρά το γεγονός της διάκρισης, η ενασχόλησή σου με τα drones είναι Hobby. Θα μπορούσε άραγε να γίνει επαγγελματική σου προοπτική;

Νομίζω το να μπορείς να επιβιώσεις από αυτό που αγαπάς είναι στόχος και σκοπός κάθε ανθρώπου. Ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσω να τα καταφέρω.

Το προσωπικό σου σχόλιο για τη διάκρισή σου, ποιο είναι;

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η DJI και το Skypixel με κατέταξαν στους top 100 κινηματογραφιστές εναέριων λήψεων με drones στον κόσμο και 1ο στην Ελλάδα.

Θα ήθελα κάποια στιγμή να μου δοθεί η ευκαιρία να αναδείξω παγκοσμίως όλες τις ομορφιές του τόπου μας, στην ποιότητα που του αξίζει και με τον τρόπο που ξέρω και μπορώ να κάνω.