Search
Close this search box.
Ικανοποίηση των Βουλευτών Έβρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. “Έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης στη Σαμοθράκη”

Την έμπρακτη στήριξη στους κατοίκους των νησιών, μεταξύ αυτών και της Σαμοθράκης δείχνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά και τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη νησιωτική πολιτική.

Ως Βουλευτές του Έβρου θα θέλαμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας, καθώς αρκετά από τα αιτήματα που θέσαμε για το νησί του Έβρου έγιναν αποδεκτά από την Κυβέρνηση ενισχύοντας τους κατοίκους και τις δομές του νησιού, δημιουργώντας προοπτικές βελτίωσης για την καθημερινότητα. Η πράξη αυτή αποδεικνύει πως με πειστικά επιχειρήματα, σχέδιο και επιμονή, σε συνεργασία και συνέργεια με τους κατοίκους και τους φορείς, τα αιτήματα που θέτουν οι εκπρόσωποι του Νομού μας γίνονται αποδεκτά από αυτήν την Κυβέρνηση. Δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να προτείνουμε δράσεις και μέτρα που θα στηρίξουν τους κατοίκους της Σαμοθράκης, αλλά και όλου του Νομού Έβρου. Για να διορθώσουμε βήμα – βήμα τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας, ανάπτυξης και βελτίωσης της ζωής των συμπολιτών μας.

Η διεκδίκηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος εδαφικής συνοχής για τις νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι πρωτοβουλίες για να ενταχθεί στην ατζέντα της προεδρίας της Μάλτα η προώθηση της νησιωτικότητας ως θεμελιώδους πολιτικής για την ΕΕ, αποτελούν αυτήν την στιγμή σημαντικές προτεραιότητες για την Ελληνική Κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και του συνεχούς, καθημερινού διαλόγου με του πολίτες του Έβρου, θέλουμε να επισημάνουμε κάποια από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό και αφορούν άμεσα και το νησί  της Σαμοθράκης.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

– Την πρόσληψη αναπληρωτών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναπληρωτών ειδικής αγωγής και αναπληρωτών για παράλληλη στήριξη της ειδικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σε όλες τις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας.

– Την θέσπιση ειδικών βαθμολογικών και οικονομικών κινήτρων από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου η υπηρεσία στα νησιά, να μην θεωρείται δυσμενής τοποθέτηση, αλλά να συνδυάζεται με την βαθμολογική εξέλιξη του νέου γιατρού, την επαγγελματική του αποκατάσταση καθώς και αξιοπρεπείς οικονομικές αποδοχές.

– Την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας των νησιών με την πλήρη ανάπτυξη, μέχρι το 2018, 27 τοπικών μονάδων υγείας συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ, με άμεσο όφελος για 279 χιλιάδες νησιώτες.

– Τα κίνητρα προς οπλίτες πτυχιούχους ιατρικής ώστε να μπορούν να υπηρετούν σε κενές θέσεις άγονων και απομακρυσμένων νησιών.

– Τις προσλήψεις, μέσα στο 2017, 100 μονίμων υπαλλήλων για πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που θα ενισχύσουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Σαμοθράκη.

– Την χρηματοδότηση σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων μικρών νησιωτικών οικισμών, προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ.

– Την ειδική πρόβλεψη του Αναπτυξιακού Νόμου για την ένταξη των μικρών, των παραμεθόριων και των προσφυγικών νησιών στα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης, με την παράλληλη διευκόλυνση αποπληρωμής επενδύσεων από προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, για τα νησιά με προσφυγικές ροές.

– Την διασφάλιση της πρόσβασης σε ρευστότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα νησιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακριτική Επιχειρηματικότητα» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

– Την δυνατότητα ενίσχυσης Δήμων μικρών νησιών, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, με υποστήριξη από στελέχη της Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

 

– Την προώθηση ερευνητικών υποδομών, όπως η Δράση Στρατηγικής Ανάπτυξης Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και η Ενίσχυση Ερευνητικών Υποδομών Εθνικής Εμβέλειας για τη διασύνδεση με τη νησιωτική Ελλάδα.

– Την αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης κατά 28 εκ ευρώ, για 12.000 νησιώτες αγρότες και κτηνοτρόφους του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και των Δωδεκανήσων.

 

– Τα προγράμματα όπως «εγκατάσταση νέων γεωργών», «ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» και «στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» ως αναπτυξιακά εργαλεία για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας στα νησιά.

 

– Την στήριξη των τοπικών προϊόντων, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017,για την κατοχύρωση προϊόντων ονομασίας προέλευσης, που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των πρωτογενών παραγωγών με την καλύτερή ένταξή τους στην γεωργική αλυσίδα τροφίμων και θα προσθέσει αξία στα γεωργικά προϊόντα των νησιών μας.

– Τις δράσεις επέκτασης του τουριστικού τομέα μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας (ΕΠΑΝΕΚ). Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 120εκ. ευρώ.

– Την επιχορήγηση για τη δημιουργία πολυλειτουργικών παραθαλάσσιων πάρκων, την αξιοποίηση και ανάδειξη των αναγνωρισμένων Ιαματικών Πηγών αλλά και την πιλοτική δράση ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού.

– Τον επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοΐας, με πρώτο στάδιο τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για να καταστεί πιο λειτουργική για τον κάθε νησιώτη.

 

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Έβρου πως ήδη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία του νέου Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή, στην οποία συζητήθηκαν όλες οι παραπάνω προτάσεις, αλλά και λοιπά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα του νησιωτικού κόσμου, στην οποία συμμετείχαν τόσο ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, όσο και ο  Αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και το έκτακτο βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους που ψηφίστηκε μόλις χθες στην Βουλή με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και αναμένεται να ανακουφίσει σε σημαντικό βαθμό, μεταξύ άλλων, και τους συνταξιούχους της Σαμοθράκης αλλά και όλου του Έβρου.

Δυστυχώς, δεν βρεθήκαμε όλοι οι Βουλευτές του Νομού στην ίδια πλευρά υποστήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων υπερψηφίζοντας το συγκεκριμένο μέτρο. Ελπίζουμε, τουλάχιστον, ότι κάποιοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα υπερψηφίσουν την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης που προβλέπει την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, και άρα και της Σαμοθράκης.

 

 

Οι Βουλευτές 

Γκαρά Αναστασία 

Καϊσας Γιώργος 

Ρίζος Δημήτρης