“Ανέβηκε” στην Α’ ζώνη για το πετρέλαιο θέρμανσης ο Νομός Έβρου

Μία ευχάριστη είδηση για τον Νομό Έβρου ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, που αφορά στην ένταξη του Νομού στην Α’ Ζώνη για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Ο Έβρος -να θυμίσουμε- ανήκε έως τώρα στη Β’ Ζώνη.

Η αναγωγή του στην Α’ σημαίνει ότι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα λαμβάνουν το μέγιστο προβλεπόμενο ποσό.

Πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν διπλασιάζεται η ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης που επιδοτείται. Έτσι η ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνεται από το 15 στα 25 λίτρα για την κύρια κατοικία, η συνολική ανώτατη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία αυξάνεται από τα 1200 λίτρα στα 2000 λίτρα για τον άγαμο και στα 2500 λίτρα από 1500 λίτρα για τον έγγαμο.

Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια προβλέπουν ως δικαιούχους:

  • άγαμους με ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ
  • έγγαμους έως 20.000 ευρώ με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • για τις μονογονεϊκές οικογένειες το όριο εισοδήματος διαμορφώνεται τα 22.000 ευρώ (το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο)
  • Η ακίνητη περιουσία του δικαιούχου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ για τον άγαμο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Το θέμα της “αλλαγής ζώνης” του Έβρου είχε αναδείξει πρόσφατα και η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά με ερώτησή της, η οποία σχολίασε τη θετική εξέλιξη ως εξής:

«Μετά από χρόνια αποκαταστάθηκε επιτέλους μία μεγάλη αδικία εις βάρος των κατοίκων του Έβρου. Αναδεικνύοντας την παράλογη απόφαση ένταξης του Έβρου στη Β’ κλιματική ζώνη, και χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα επιχειρήματα, gkara-620x330απευθυνόμενοι με μεθοδικότητα σε μία Κυβέρνηση που αφουγκράζεται τις τοπικές κοινωνίες, που δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, αλλά και τη δέσμευσή της να άρει σιγά – σιγά τις αδικίες, είχαμε πολύ θετικά αποτελέσματα. Η επανεξέταση της υπαγωγής στις κλιματικές ζώνες με σκοπό την ορθολογική διανομή του επιδόματος θέρμανσης αποτελεί αφενός μια αποκατάσταση της άδικης κατανομής που είχαν επιλέξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αφετέρου μια ακόμη θετική εξέλιξη για την περιοχή μας, η οποία χρήζει ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Η ανάδειξη των προβλημάτων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των πολιτών αποτελεί άμεση προτεραιότητά μας και με αυτόν τον γνώμονα θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες για την περιοχή μας»