(Video) Καινούριο Δικαστικό Μέγαρο ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δ. Αλεξανδρούπολης

Στην χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μεταφέρθηκε και συζητήθηκε το αίτημα όλων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης για μεταφορά του Δικαστικού Μεγάρου της Αλεξανδρούπολης σε καινούριο κτήριο. Σύμφωνα με αυτό είναι πλέον επιβεβλημένη η ανάγκη κατασκευής ενός νέου Δικαστικού Μεγάρου, γιατί το σημερινό δεν προσφέρεται για αξιοπρεπή  απονομή δικαιοσύνης, απαξιώνοντας το θεσμό, τους δικαστές, τους δικηγόρους, τους δικαστικούς υπαλλήλους καθώς και τους ίδιους τους πολίτες που προσφεύγουν για δικαστική αρωγή.

img_3738

Οι πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα, παρουσία των Βουλευτών του Έβρου αλλά και εκπροσώπων του Δικηγορικού Συλλόγου και της Ένωσης Δικαστικών Υπαλλήλων.

ΔΕΙΤΕ αναλυτικά τις τοποθετήσεις του Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, και του επικεφαλής της ΑΝΑ.Σ.Α.

Ο Δήμαρχος απάντησε λέγοντας πως δεν έχει αντίρρηση με την πρόταση όπως διατυπώθηκε, συμπληρώνοντας πως εδώ και δυόμισι χρόνια προωθεί το θέμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, λαμβάνοντας μόνο απαξίωση αφού δεν του έχει δοθεί καμία απάντηση μέχρι τώρα. Επιπλέον ο κ. Λαμπάκης πρότεινε, σε πρώτο χρόνο, να συνταχθεί ένα νέο κείμενο διαμαρτυρίας-προτάσεων και να κοινοποιηθεί πρωτίστως στον Υπουργό Δικαιοσύνης, σε κάθε θεσμικό εκπρόσωπο φορέα της πόλης και του νομού, και στον Περιφερειάρχη.

ΔΕΙΤΕ τι απάντησε ο Δήμαρχος αναλυτικά

 

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο που συνυπογράφουν οι 5 επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης

“Παρακαλούμε όπως γίνει συζήτηση-ενημέρωση, εκτός της ημερήσιας διάταξης στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του ΔΣ, όσο αφορά πρότασή μας για το ζήτημα της μεταφοράς του δικαστικού μεγάρου Αλεξανδρούπολης.

Τον Απρίλιο του 2016 και με εισήγηση του κ. Δημάρχου εγκρίθηκε (υπ’ αριθμ 160/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αλεξανδρούπολης) η υποβολή πρότασης προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, για ανταλλαγή του ακινήτου “Μύλος Μασούρα”, κυριότητας του Δήμου μας με αυτό του Δικαστικού Μεγάρου, κυριότητας του υπουργείο Δικαιοσύνης, στη Αλεξανδρούπολη.

Σήμερα το προτεινόμενο αυτό ακίνητο του “Μύλου Μασούρα” και χωρίς την σύμφωνη γνώμη ή έστω την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, “φιλοξενεί” πλέον το νεοσύστατο Ίδρυμα Θρακικών Μελετών!

Δεν χωράει καμία αμφιβολία πως είναι πλέον επιβεβλημένη η ανάγκη κατασκευής ένα νέου Δικαστικού Μεγάρου, γιατί το σημερινό δεν προσφέρεται για αξιοπρεπή απονομή δικαιοσύνης απαξιώνοντας το θεσμό, τους δικαστές, τους δικηγόρους, τους δικαστικούς υπαλλήλους καθώς και τους ίδιους τους πολίτες που προσφεύγουν για δικαστική αρωγή.

Πέραν τούτου δημιουργεί πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα στην παραλιακή οδό Βασιλέως Αλεξάνδρου και με το ενδεχόμενο της μελλοντικής μονοδρόμησής της, αυτά θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο.

Με τα νέα αυτά δεδομένα τα οποία ανατρέπουν την προηγούμενή μας απόφαση, ως δημοτική παράταξη, αιτούμαστε την διενέργεια ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό, με την παρουσία των βουλευτών του νομού, καθώς και των εκπροσώπων του δικηγορικού συλλόγου.

Σε αυτή την συνεδρίαση θα πρέπει να αποφασισθεί και η οριστική  χωροθέτηση του νέου δικαστικού μεγάρου, σύμφωνα και με τους κανόνες του Γ.Π.Σ. (Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου).

Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται να διερευνηθεί από τις υπηρεσίες του δήμου η δυνατότητα μια τέτοιας χρήσης μέσα στην έκταση του γωνιακού υπό πολεοδόμηση Ο.Τ. (Οικοδομικού Τετραγώνου) του στρατοπέδου “Ζήση”, στην συμβολή της οδού Ηροδότου με τον νέο Περιφερειακό.

Η έκταση αυτή που σήμερα ανήκει στο Τ.ΕΘ.Α. (Ταμείο Εθνικής Άμυνας), μπορεί να συμπεριληφθεί στην οφειλόμενη εισφορά του Ταμείου προς τον Δήμο και φυσικά να αποτελέσει και ένα κίνητρο για να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες παραχώρησής του.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετασθεί κατά πόσο δεσμευτικό είναι το Γ.Π.Σ., σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η χωροθέτηση χώρων διοίκησης εντός του Ο.Τ.533 (Στρατόπεδο “Σταϊκίδη”).”