Μεταφορικό ισοδύναμο για τους κατοίκους της Σαμοθράκης ζήτησε από το Υπουργείο Ναυτιλίας ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Ο κος Πέτροβις συμμετείχε σε σύσκεψη που προκάλεσε ο κος Κουρουμπλής, και μεταξύ άλλων τόνισε την “αδικία” που υφίστανται οι κάτοικοι της Σαμοθράκης σχετικά με τη μεταφορά τω ίδιων αλλά και των προϊόντων τους έναντι των υπόλοιπων κατοίκων της χώρας.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΠΕ Έβρου, ο Υπουργός δεσμεύτηκε να ερευνήσει το θέμα και να προτείνει λύσεις.
Το δελτίο τύπου αναλυτικά:
Να εξαλειφθεί η ανισότητα στο θέμα της μετακίνησης, μεταξύ των κατοίκων της Σαμοθράκης και των κατοίκων της ηπειρωτικής περιοχής εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς από τον Υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, με την εισήγησή του στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14/12/2016 στο Υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά, με τη συμμετοχή Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών και Δημάρχων νησιωτικών περιοχών της χώρας. O Υπουργός, αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα του προβλήματος, δεσμεύτηκε για τη διερεύνηση από πλευράς Υπουργείου της δυνατότητας υιοθέτησης της εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, που αποτελεί και χρόνιο αίτημα των φορέων του ακριτικού νησιού.
Συγκεκριμένα ο κ. Πέτροβιτς ανέφερε στην εισήγησή του: «Η νήσος Σαμοθράκη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σύνδεσής της με άλλα νησιά αλλά και με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, για τη μεταφορά τόσο επιβατών όσο και φορτίων. Η γεωγραφική της απομόνωση και οι ανεπαρκείς μεταφορικές υποδομές έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος μεταφοράς προσώπων ή αγαθών σε σχέση με αντίστοιχες υπηρεσίες στην ξηρά».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο, εθνικό και ευρωπαϊκό, όπως ισχύει, προτείνοντας τη διερεύνηση, σχεδίαση και υλοποίηση συγκεκριμένης στοχευμένης νησιωτικής πολιτικής εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη νήσο Σαμοθράκη. Με την εφαρμογή του, οι επιβάτες ακτοπλοϊκών μεταφορών από και προς το νησί θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν κόμιστρα ισόποσα με τα αντίστοιχα για τη χρήση άλλων μεταφορικών μέσων (οδικών / σιδηροδρομικών) για τη μετακίνησή τους σε ανάλογες αποστάσεις». Ο κ. Πέτροβιτς σημείωσε ότι η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου η οποία συναντάται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως Νορβηγία, Γαλλία, Σουηδία κ.ά., έχει διαφορές μεταξύ τους, λόγω της ιδιαιτερότητας του προβλήματος σε κάθε χώρα, δεν είναι όμως απαραίτητο να γίνεται οριζόντια σε πανελλαδικό επίπεδο και μπορεί να λάβει χώρα στη Σαμοθράκη, όπου το «μεταφορικό – συγκοινωνιακό» πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, έντονο και καθημερινό.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου ολοκλήρωσε την πρότασή του αναφέροντας: «Μέσω κατάλληλης διεξοδικής μελέτης και ανάλυσης του κόστους εφαρμογής της πρότασης και όλων των παραμέτρων αυτής, καθώς και της ταυτόχρονης αναζήτησης και εξεύρεσης πηγών χρηματοδότησης του εγχειρήματος, όπως τα ευρωπαϊκά προγράμματα, θα καταστεί εφικτό να εξαλείψουμε την ανισότητα που υφίσταται στο θέμα της μετακίνησης, μεταξύ ενός κατοίκου της Σαμοθράκης και ενός κατοίκου ηπειρωτικής περιοχής εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, χρηματοδοτώντας τη διαφορά του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου».
Η σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχε ως θέμα την εδαφική συνοχή και ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, με στόχο την προετοιμασία των ελληνικών προτάσεων που θα υποβληθούν στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ώστε τελικώς, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Μάλτας το πρώτο εξάμηνο του 2017, να παρουσιαστεί, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ευρωπαϊκή νησιωτική πολιτική.