Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα “Αλεξανδρούπολη, μια πόλη, ένα σπίτι, μια Iστορία”

Ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας το Σπίτι της Αντουανέττας σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης παρουσιάζουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ως θέμα την ανάδειξη στοιχείων πολιτισμού και ιστορίας της πόλης μας. Απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ και Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και μπορεί να συνδεθεί με το διδακτικό αντικείμενο ¨Ευέλικτη Ζώνη¨ και πιο συγκεκριμένα με τη θεματική ενότητα ¨Θέματα Περιβάλλοντος (κοινωνικού και φυσικού) – Γνωριμία με το τοπικό περιβάλλον¨.

Περιγραφή: Οι μικροί επισκέπτες αρχικά ξεναγούνται στο χώρο του Σπιτιού της Αντουανέττας που αποτελεί ένα από τα πιο ονομαστά κτίρια ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος της Αλεξανδρούπολης. Στη συνέχεια πραγματοποιείται διαδραστική παρουσίαση της τοπικής ιστορίας και κατασκευή εικαστικού έργου ως απόρροια των παιδαγωγικών δράσεων.

Στόχοι:            Οι στόχοι γύρω από τους οποίους σχεδιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι οι εξής:

  • γνωριμία με την τοπική ιστορία και αρχιτεκτονική με παιγνιώδη τρόπο,
  • ενίσχυση της συμμετοχικής μάθησης μέσα από τη δημιουργική γραφή και την επεξεργασία πληροφοριών και
  • ενεργοποίηση της δυναμικής των ομάδων μέσω της συνεργασίας.

Μεθοδολογία-Τεχνικές:        Έχοντας ως βασική αρχή ότι οι μαθητές δε μαθαίνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο και πρέπει να είναι παραγωγοί της γνώσης και όχι καταναλωτές της, το πρόγραμμα υλοποιείται με ποικίλες εναλλακτικές διδακτικές μεθόδους και στρατηγικές: βιωματική προσέγγιση με αξιοποίηση της εμπειρίας των μαθητών, διεπιστημονική προσέγγιση, εικαστική κατασκευή.

Σχεδιασμός-Επιστημονική καθοδήγηση: Χαρίκλεια Βουτσά – Παιδαγωγός,

Εκπόνηση του προγράμματος: Χαρίκλεια Βουτσά – Παιδαγωγός

Δήμητρα Μπαδιά – Εκπαιδευτικός γαλλικής γλώσσας

Hélène Amouzou – Γαλλίδα μεταπτυχιακή φοιτήτρια

Χρονική διάρκεια:     Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι 2 ώρες και θα υλοποιείται στο ¨Σπίτι της Αντουανέττας¨ κάθε Τρίτη 10:00-12:00.

Έναρξη: Τρίτη 13-12-2016

Επισημαίνεται ότι:

  • Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι δωρεάν.
  • Το ανώτατο όριο συμμετεχόντων μαθητών είναι 25 μαθητές.
  • Για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση
  • Δηλώσεις συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα γίνονται τηλεφωνικώς κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη 10:00-12:00 στο τηλέφωνο 6974922789 κ. Δήμητρα Μπαδιά
  • Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.