Φελίνα Καζάκου: “Η χαμένη ευκαιρία για το Δήμο Κομοτηνής”

Με απογοήτευση έγινε γνωστή η αξιολόγηση και απόρριψη της πρότασης του Δ. Κομοτηνής, σύμφωνα με την οποία ο δήμος έχασε την δυνατότητα εφαρμογής και υλοποίησης του σχεδίου ανάπλασης και ανάδειξης του ιστορικού κέντρου.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της πρότασης που υπέβαλε ο Δήμος Κομοτηνής η πρόταση είχε χαμηλή βαθμολογία και κατετάγη στην τέταρτη θέση με αποτέλεσμα να χαθεί η δυνατότητα  υλοποίησης ενός μεγάλου έργου.

Οι Δήμοι, τα σχέδια των οποίων εγκρίθηκαν και θα εισπράξουν σχεδόν από 9.000.000 είναι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, Δ. Καβάλας και Δ. Δράμας.

Πρόκειται για μια πρόταση για την οποία η δημοτική μας παράταξη είχε υποβάλει τις προτάσεις της καθώς επίσης και τις επιφυλάξεις της ως προς τη διαχείριση.

ΤΙ όμως έφταιξε και χάθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης και υλοποίησης ενός μεγάλου έργου;;

Οι όποιες ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν, καθώς σύμφωνα με  τη διοίκηση η πρόταση του Δ. Κομοτηνής  ήταν εμπρόθεσμη, ολοκληρωμένη και είχε την απαιτούμενη ωριμότητα, γεγονός που δεν αποτυπώθηκε στην βαθμολογία.

Αν λοιπόν ισχύουν όλα τα παραπάνω η διοίκηση θα πρέπει να υποβάλει ένσταση ως προς το αποτέλεσμα και την βαθμολόγηση. Αναμένουμε την ανάλυση των αποτελεσμάτων βαθμολόγησης, όπως ο Δήμαρχος υποστήριξε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να εξασφαλίσουμε με οποιοδήποτε τρόπο την ένταξη και χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου στο σύνολο του, από οποιαδήποτε πηγή.

Σίγουρα πρόκειται για ένα έργο το οποίο μπορεί να ενταχθεί και σε άλλη πηγή χρηματοδότησης όπως στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να παραιτούμαστε από οποιαδήποτε διεκδίκηση περαιτέρω χρηματοδότησης  καθώς αν η υποβληθείσα πρόταση είχε ενταχθεί στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης θα μπορούσαμε να υποβάλουμε ένα νέο συμπληρωματικό έργο διαφορετικής προσέγγισης με θέμα τον Τουρισμό και Πολιτισμό.

Σε καμία των περιπτώσεων η τοποθέτηση μου δεν υποκρύπτει οποιαδήποτε  μομφή ή υπαινιγμό. Πρόκειται όμως για ένα σπουδαίο και 100% χρηματοδοτούμενο έργο το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί,  καθώς θα αναβαθμίσει και θα αναδείξει  την ιστορικότητα, την  πολυτισμικότητα  και την ταυτότητα της πόλης.

O Δήμαρχος κος Πετρίδης και η διοίκηση του δήμου οφείλουν να γίνουν περισσότερο επιθετικοί και διεκδικητικοί σε θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων πνοής και ανάδειξης της πόλης καθώς φαίνεται ότι υστερούμε σημαντικά στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που θα αλλάξουν την πόλη και του οικισμούς. Οι ευκαιρίες είναι ελάχιστες, και είμαστε υποχρεωμένοι να τις αξιοποιούμε στο μέγιστο.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα στηρίξουμε τις όποιες επιλογές της διοίκησης με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να μας διακρίνει η ειλικρίνεια, ο ρεαλισμός και η μαχητικότητα.

 

 

Γραφείο Τύπου

Δημοτικής Παράταξης «Εμείς … η πόλη»